Ételtcsakokosan

Mamám ananászos mézes-mustáros húsvéti sonkája

2017. január 17.

Egy kedves nagymama küldte be 10 éves unokája pályázatát, az alábbi bevezetővel:

“Az édes-mézes recept felhívásról ki más juthatna eszembe, mint Márika unokám. A testvérei is esznek mézet reggelire, vagy mézes sütit. Akinél nem telik el nap méz nélkül, az Márika. Megélne mézen, sajton és husikán. Már megeszi a gyümölcsöt és zöldséget is, de a kedvencei az előbbiek. A mézes kenyér vezeti a listát!”

Hozzávalókmezes_sonka

  • 1 szép sonka, vagy csülök (készíthető csülökből is ünnepi alkalmakra, például húsvétra)
  • Mártás:
    • 3-4 ek. mustár,
    • 2-3 ek. méz,
    • 5-6 szem bors,
    • 1-2 szem szegfűbors, ha lehet frissen darálva, és só.
  • A sonka illetőleg csülök tetejére: 1 doboz ananászkonzerv (karika!) (az ananászkarikák felszurkáláshoz fogpiszkálók)

Elkészítése

Amennyiben szükséges, néhány órára vízbe lehet tenni a sonkát főzés előtt, majd enyhén sós vízben puhára kell főzni. Amikor kissé meghűlt, óvatosan kiemeljük és egy tányérra téve teljesen kihűtjük, lefedve betesszük a hűtőbe vagy a kamránkba.

Mártás elkészítése: A hozzávalókból összekeverjük a mártást, ezzel alaposan beborítjuk a sonkát, ill. csülköt, és betesszük egy tepsibe, amit vékonyan kikentünk zsiradékkal, hogy ne ragadjon le a sonka.

Végül beborítjuk az ananászkarikákkal a sonkát úgy, hogy fogpiszkálókkal fixáljuk. Az ananászbefőtt levéből néhány evőkanálnyival „kiöblítjük” a mártásos edényt, majd rácsorgatjuk az ananászokra a mézes-mustáros lét.

Betéve a sütőbe szép pirosra sütjük, vigyázva, nehogy megégjen!

Hagymás krumplival vagy burgonyapürével tálalom. Kínálhatunk mellé káposztasalátát és céklát.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Teázási szokások

eteltcsakokosan

Készíts házilag mustot

eteltcsakokosan

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató