Ételtcsakokosan

Mamám ananászos mézes-mustáros húsvéti sonkája

2017. január 17.

Egy kedves nagymama küldte be 10 éves unokája pályázatát, az alábbi bevezetővel:

“Az édes-mézes recept felhívásról ki más juthatna eszembe, mint Márika unokám. A testvérei is esznek mézet reggelire, vagy mézes sütit. Akinél nem telik el nap méz nélkül, az Márika. Megélne mézen, sajton és husikán. Már megeszi a gyümölcsöt és zöldséget is, de a kedvencei az előbbiek. A mézes kenyér vezeti a listát!”

Hozzávalókmezes_sonka

  • 1 szép sonka, vagy csülök (készíthető csülökből is ünnepi alkalmakra, például húsvétra)
  • Mártás:
    • 3-4 ek. mustár,
    • 2-3 ek. méz,
    • 5-6 szem bors,
    • 1-2 szem szegfűbors, ha lehet frissen darálva, és só.
  • A sonka illetőleg csülök tetejére: 1 doboz ananászkonzerv (karika!) (az ananászkarikák felszurkáláshoz fogpiszkálók)

Elkészítése

Amennyiben szükséges, néhány órára vízbe lehet tenni a sonkát főzés előtt, majd enyhén sós vízben puhára kell főzni. Amikor kissé meghűlt, óvatosan kiemeljük és egy tányérra téve teljesen kihűtjük, lefedve betesszük a hűtőbe vagy a kamránkba.

Mártás elkészítése: A hozzávalókból összekeverjük a mártást, ezzel alaposan beborítjuk a sonkát, ill. csülköt, és betesszük egy tepsibe, amit vékonyan kikentünk zsiradékkal, hogy ne ragadjon le a sonka.

Végül beborítjuk az ananászkarikákkal a sonkát úgy, hogy fogpiszkálókkal fixáljuk. Az ananászbefőtt levéből néhány evőkanálnyival „kiöblítjük” a mártásos edényt, majd rácsorgatjuk az ananászokra a mézes-mustáros lét.

Betéve a sütőbe szép pirosra sütjük, vigyázva, nehogy megégjen!

Hagymás krumplival vagy burgonyapürével tálalom. Kínálhatunk mellé káposztasalátát és céklát.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi vitaminhiány? Tudatos választással megelőzhető! – 2. rész

eteltcsakokosan

Fontos vitaminforrás a retek

eteltcsakokosan

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató