Egy kedves nagymama küldte be 10 éves unokája pályázatát, az alábbi bevezetővel:
“Az édes-mézes recept felhívásról ki más juthatna eszembe, mint Márika unokám. A testvérei is esznek mézet reggelire, vagy mézes sütit. Akinél nem telik el nap méz nélkül, az Márika. Megélne mézen, sajton és husikán. Már megeszi a gyümölcsöt és zöldséget is, de a kedvencei az előbbiek. A mézes kenyér vezeti a listát!”
Hozzávalók
- 1 szép sonka, vagy csülök (készíthető csülökből is ünnepi alkalmakra, például húsvétra)
- Mártás:
- 3-4 ek. mustár,
- 2-3 ek. méz,
- 5-6 szem bors,
- 1-2 szem szegfűbors, ha lehet frissen darálva, és só.
- A sonka illetőleg csülök tetejére: 1 doboz ananászkonzerv (karika!) (az ananászkarikák felszurkáláshoz fogpiszkálók)
Elkészítése
Amennyiben szükséges, néhány órára vízbe lehet tenni a sonkát főzés előtt, majd enyhén sós vízben puhára kell főzni. Amikor kissé meghűlt, óvatosan kiemeljük és egy tányérra téve teljesen kihűtjük, lefedve betesszük a hűtőbe vagy a kamránkba.
Mártás elkészítése: A hozzávalókból összekeverjük a mártást, ezzel alaposan beborítjuk a sonkát, ill. csülköt, és betesszük egy tepsibe, amit vékonyan kikentünk zsiradékkal, hogy ne ragadjon le a sonka.
Végül beborítjuk az ananászkarikákkal a sonkát úgy, hogy fogpiszkálókkal fixáljuk. Az ananászbefőtt levéből néhány evőkanálnyival „kiöblítjük” a mártásos edényt, majd rácsorgatjuk az ananászokra a mézes-mustáros lét.
Betéve a sütőbe szép pirosra sütjük, vigyázva, nehogy megégjen!
Hagymás krumplival vagy burgonyapürével tálalom. Kínálhatunk mellé káposztasalátát és céklát.