Ételtcsakokosan

A nitrátban rejlő veszély

2019. szeptember 9.

Óvatosan a gyökérzöldségekkel! Sokan nem tudják, hogy a gyökérzöldségek fel tudják halmozni a nitrátot. Ezért nyolc hónapos kor alatt inkább ne adjuk babáknak, vagy tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Egy nitrát mérgezéses esettől volt 2015-ben a sajtó hangos, mikor is egy baba céklás krumplipürétől fél óra alatt élet halál közötti állapotba került. Pedig az édesanya jó szándékúan, a minőséget szem előtt tartva piacon vette a zöldséget. A potenciálisan nitráthalmozó zöldségekkel valóban érdemes óvatosnak lenni. Hogyan okozhat bajt a nitrát?
Nitrát a zöldségekbe műtrágyázás révén kerülhet, s a vegyszerrel földbe juttatott anyag egyes zöldségekben felhalmozódhat. Miért veszélyes a nagy mennyiségű nitrát? Mert a nitrát a csöppség szervezetében (gyomrában) baktériumok révén nitritté alakul, azután a vérben levő vérfestékhez (haemoglobinhoz) kötődik. Emiatt a baba vére nem lesz képes oxigént felvenni, szállítani, így kialakul a kék kór, a methaemoglobinaemia. (Az elnevezés onnan ered, hogy a baba bőre kékeslila színű lesz.) Ha nem történik meg az azonnali orvosi beavatkozás, fulladásos halállal végződik a kék kór.
Különösen azok a tavaszi zöldségek tartalmazhatnak sok nitrátot, amelyek üvegházban, fólia alatt nevelkedtek. (A rossz tárolás miatt a nitrát nitritté alakul. Az elkészített ételben pedig hűtve tárolás során is feldúsul a nitrát.) A szakemberek a fentiek miatt 8 hónaposnál kisebb csecsemőknek csak bevizsgálás után ajánlják – óvatosságból – azokat a házi termesztésű zöldségeket, amelyekben sok nitrát lehet, többek között a céklát, a sárgarépát vagy a spenótot.
Azért a 8 hónapos kor a határvonal, mert a legkisebbeknél még hiányzik a nitrátot lebontó enzim. A megfelelő enzimszint majd csak 3 éves korra áll be a gyermekeknél.
A nitrát az ivóvíz révén is a szervezetbe kerülhet, de ez csak ásott kút esetében lehetséges. A vezetékes ivóvíz vagy babavíz természetesen csak a megengedett határérték alatt tartalmaz nitrátot.
A Magyarországon legismertebb nitrátkumuláló növények:
cékla,
fejes saláta,
fehérrépa,
karalábé,
mángold,
paraj,
retek,
sárgarépa,
sóska.
A fenti zöldségek rendkívül egészségesek, ezért kár lenne teljesen kiiktatni az étrendből őket. Inkább legyünk nagyon óvatosak.
Cikkünk első része itt:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Figyeljünk a környezettudatosságra a konyhában is!

Nagy-RicsoyN

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Mivel szeleteled a kenyeret?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató