Ételtcsakokosan
Makosguba_vaniliasodo_72-300x200

Makosguba_vaniliasodo_72-300x200
 
Hozzávalók:
10 db kifli felkarikázva
25 dkg darált mák
5 dkg + 5 evőkanál cukor
5 dkg mazsola
2 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliaaroma
8 dl tej
2 dkg vaj
4 tojás
Vaníliasodó:
3 tojássárgája
1/2 l tej
3 evőkanál kristálycukor
1 vanília rúd kikapart magja
Elkészítés:
A tejet jól összekeverjük 5 evőkanál cukorral,  a 4 tojással és a vaníliaaromával. A darált mákot 5 dkg cukorral, fahéjjal és a reszelt citromhéjjal átkeverjük. A kifli karikákat a tojásos tejben jól átforgatjuk, áztatjuk, majd egy kivajazott, hőálló tálba rétegezzük, minden réteget megszórunk a mákos keverékkel, valamint mazsolával. Ezután 180˚C-on összesütjük.
A vaníliasodóhoz a hozzávalókat egy tálban (kézi habverő segítségével) csomómentesre kikeverjük. Gőz felett, folyamatosan kevergetve, kicsit főzzük. Fontos, hogy a sodó hőmérséklete a 73˚C-ot elérje!
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
A mákos guba élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes étel. Mind a tojások, a mák, és a citrusfélék kezelése gondos odafigyelést igényel!

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Mindig figyeljük az alapanyagok minőség-megőrzési idejére.
  • A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel!
  • A mákot alaposan ellenőrizzük, amennyiben poros, szemetes vagy molyosodásra utaló jelek láthatóak, ne vásároljuk meg. Felhasználás előtt mossuk meg, csöpögtessük le és szárítsuk meg!
  • A reszelt citromhéj esetében fokozottan figyeljünk rá, hogy a távolról érkező citrusfélék héján mindig találunk viaszt és/vagy gombaölő szert, hogy ezek a termékek a hosszú szállítás alatt ne romoljanak meg. A termék címkéjéről tájékozódhatunk. Ezek a vegyszerek nem távolíthatók el teljes mértékben még mosással sem, ezért inkább kandírozott termékekkel helyettesítsük őket, ha nem tudunk bioterméket vásárolni. A bio citromot is reszelés előtt alaposan meg kell mosni!
  • A megfőzött sodót soha ne helyezzük ugyanabba a tálba, amelyben nyersen összekevertük!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyire egészségtelenek az odaégett ételek?

eteltcsakokosan

A tálcás védőgázas darált hús mitől lehet büdös? …

szucseva

10 tanács a biztonságos uzsonnához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató