Ételtcsakokosan

Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?

2020. április 28.

Bár általánosságban is elmondható és a járványhelyzetben kifejezetten fontos, hogy a tartós élelmiszerek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebbszer kelljen boltba mennünk, mégis friss ételek kerülhessenek az asztalra.

Az UHT- vagy az ESL-tej járványos időszakban, a hosszabb eltarthatóság miatt hasznos. Az ESL-tej hűtőben 14-21 napig, az UHT-tej pedig hűtés nélkül is eláll, a rajta feltüntetett dátumig. Tápanyagtartalmuk pedig közel azonos a friss tejével.
A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök ebben az időszakban fontos tápanyagforrást jelentek, mivel a hazai termékek még nem kerülhettek a boltokba. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk közel azonos a friss társaikkal, a primőr, sokszor hosszan utaztatott termékeknél még magasabb is lehet.
A konzervek, konzerv készételek, levesporok is teljesen biztonságosak, és egy önkéntes vagy szükségszerű karantén idején biztos tartalékot jelentenek.
Az instant vagy fagyasztott készételek is segíthetnek a karantén idején, és bár hosszabb távú, rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztásuk nem segít egyensúlyban tartani étrendünket, ilyenkor ez a szempont kevésbé fontos.
A tartósított pékáruk is sokakból váltanak ki ellenérzéseket, de tartósításukra csak szigorúan szabályozott típusú és mennyiségű adalékanyagok használhatók, így teljesen biztonságosnak tekinthetők. Viszont segíthetnek csökkenteni a boltlátogatások gyakoriságát.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rendelj biztonságosan!

eteltcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató