Ételtcsakokosan

Májusfa

2014. május 4.

Szép hagyomány, ami kezd visszatérni…persze inkább a falvakba, mint a nagyvárosokba.
A május az újjászületés, a termékenység hónapja is, ilyenkor megszépül és kitisztul a természet, na meg a fiatal lányok is, ha a fiúk odafigyelnek rájuk 🙂
A májusfa-állítás régi hagyomány. Én 13 évesen voltam először májusfa kitáncoláson, akkor értettem meg mit jelent ez egy lánynak és mit jelent ez egy fiúnak.
Májusfát kapni nagy dicsőség. Jelenti egyben azt, hogy a lány, akinek állították tetszik valakinek vagy valakiknek. De jelenti azt is, hogy egy igazán rátermett fiú/férfi szeretne udvarolni, hiszen felvállalja az egész közösség előtt, hogy neki tetszik valaki.
De hogy is kezdődik ez az egész???
Amikor a fiú veszi a bátorságot, és nem szavakkal szeretné tudtára adni a kiválasztott lánynak, hogy tetszik neki, akkor összeül a legjobb barátaival és tervet szőnek. Megnevezi a lányt, aki teszik neki, és megkéri barátait, hogy segítsenek titokban felállítani a lányos ház kertjében a májusfát.
A fát már jó pár héttel előbb kinézték az erdőben. Ez mindig egy nagyon magas, szikár, szép fa volt (persze ez akkoriban még nem ütközött különböző kivágási-engedélyekbe, de ezt most hagyjuk is, nem szeretnék ünneprontó lenni 🙂).
Szóval egy ilyen fa kivágása nagy és veszélyes munka, férfiasságot igénylő feladat. Aztán sötétedéskor hazavitték a fiúk, ahol lehántották a kérgét, szépen „megpucolták” a fát.
Május elsejére virradó reggelre a ház kertjének leglátványosabb részére, kb. 1-1,5 méter mély gödröt ásva helyzeték el a májusfát.
A májusfa mindig díszes. Színes szalagok, pár zöld ág, és egy üveg pezsgő vagy bor van a legtetején.
Amikor reggel a lány felébred, és ezt megpillantja, nagy öröm és büszkeség hatja át a gondolatait, na meg az, hogy ki lehet az ismeretlen szerelmes férfi.
Itt a titoknak nagy jelentősége van. A lány az elkövetkezendő napokban barátnőivel nyomozásba kezd, és kideríti ki is volt, akitől a májusfát kapta. Ha szerencsés találkozásról van szó, pár hónap múlva hatalmas házibuli keretében „táncolják ki” a májusfát.
A barátnőm májusfa buliján kb. ötvenen voltunk. Másnap reggelig táncoltunk, fantasztikus szendvicseket ettünk, ki borozott, ki inkább alkoholmentesen mulatott, de táncban nem volt hiány. Azt hiszem ez egy olyan buli volt, amin alig volt tánc, amit ne másik fiúval táncoltam volna:-) Olyan élmény volt ez, amire mindig szívesen emlékszem majd vissza…na és még egy élmény, amire már Pannus is kíváncsi, még egy mese anya életéből, amit olyan jó lenne, ha ő is átélhetne, még ha ez korai is, de legalább gondolatban eljátszunk vele:-)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Vedd fel a harcot!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató