Ételtcsakokosan

Magyarországra nem érkezett a szalmonellás német tojásból

2014. szeptember 3.
1379954_49441836-224x300


1379954_49441836-224x300Magyarországra nem érkezett a szalmonellával fertőzött Németországból származó tojásból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kedden (2014.09.02.) az MTI érdeklődésére.

    A NÉBIH a tájékoztatást azt követően adta, hogy a Weborvos című portálon megjelent egy hír, miszerint Magyarországra is juthatott azokból a német tojásokból, amelyek Európa több országában is okoztak Salmonella Enteritidis elnevezésű járványos megbetegedéseket. A lehetőség, hogy Magyarországra is kerülhetett a fertőzött német tojásból, azt követően vetődött fel, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a korábbi és a mostani fertőzések is összefügghetnek egy olyan bajor tojástermelő termékeivel, aki Magyarországra is szállít.
    A NÉBIH tájékoztatója úgy fogalmaz: az ügyben érintett német vállalkozás közlése alapján nem egyértelmű, hogy a jelzett szállítmányt – amely megbetegedéseket okozott – megelőzően beérkezett és a csomagolást követően az üzletekbe kiszállított tojás esetében fennáll-e a Salmonella Enteritidis szennyezettség veszélye. Ezért a magyar élelmiszerbiztonságért felelős szervezet az illetékes német hatóságtól ismételten megkérte a szükséges információkat. Több országot érintő Salmonella Enteritidis járványos megbetegedéseket jelentett Ausztria, Franciaország és Luxemburg, egy német céghez kötődő, annak különböző termelő, csomagoló egységeiből származó tojás fogyasztásával összefüggésben. A fenti országokban tapasztalt járványokhoz lehetségesen köthető eseteket vizsgálnak Németországban és az Egyesült Királyságban is – olvasható a tájékoztatásban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A biztonságos hamburger titka

eteltcsakokosan

Készíts szörpöt akácvirágból

szucseva

A szabadban is biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató