Ételtcsakokosan

Ideje elkezdeni a kandírozást!

2019. december 5.

Jön a karácsony, tele lesznek a boltok naranccsal, mandarinnal, mindenféle citrussal. Itt az ideje, hogy a héját is felhasználjuk.

És persze úgy, hogy ne aggódjunk annyira a rajta lévő sokféle mesterséges anyag miatt. A kandírozott gyümölcs önmagában is finom, de tehetjük gyümölcskenyérbe, bejglibe, de sütik mellett akár adventi koszorúra is díszítésnek.

  • Ne kandírozzunk virágboltban, vagy forgalmas helyen, parkban gyűjtött virágokat! Ezek vegyszereket és kemikáliákat tartalmaznak! Csak ehető virágokat kandírozzunk, ismeretlen fajokkal még akkor se kísérletezzünk, ha tetszetősek – nehogy valaki megkívánja!
  • Ha a gyümölcsök héját (is) kandírozzuk, bioalapanyagokat vásároljunk, mert a nagykereskedők különféle vegyszerekkel kezelik a gyümölcsök felületét!
  • Mindig csak friss virágot és gyümölcsöt használjunk! Sem az elnyílt virág, sem az ütődött gyümölcs nem alkalmas a kandírozásra.
  • Csak a klasszikus recept alapján kandírozott gyümölcsök tarthatók el hosszú ideig (több hónapig), de csak ha olyan helyen tároljuk, ahol édesszájú rokonaink és barátaink nem férnek hozzá!
  • Egyszerre lehetőleg egyféle gyümölcsöt, gyümölcshéjat kandírozzunk, különben főzéskor összekeverednek az egyébként jellegzetes ízek, aromák.


Gyors kandírozás
Ez a recept elsősorban a narancshéj kandírozására szolgál, de kipróbálhatjuk más citrusfélék héjával, sőt, akár vékonyra szelt gyümölcsökkel is. Ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept, de nem tartható el olyan hosszú ideig.

  1. Tisztítsuk meg a narancshéjat, majd a lehető legjobban távolítsuk el a fehér réteget, és daraboljuk fel.
  2. Áztassuk be legalább egy napra (és cseréljük többször a vizet), hogy elveszítse a keserűségét.
  3. Forraljunk vizet, majd tegyük bele a narancshéjat. Pár perc forralás után szűrjük le és
  4. Adjunk hozzá annyi cukrot, amennyi a narancshéj tömege (vagy annyit, hogy ellepje), majd folyamatos, de óvatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen üveges lesz, esetleg a szirup teljesen el nem fő. (Ez akár órákat is igénybe vehet!) Vigyázzunk, hogy le ne égjen! Ha tartunk ettől, adjunk hozzá vizet és cukrot is, mert ha felhígul az oldat, a narancshéj nem kandírozódik, csak megfő!
  5. Ezután a narancshéjakat egyenként szedjük ki rácsra, és hagyjuk, hogy a szirup nagy része lecsöpögjön, a narancshéjak pedig megszáradjanak. Vigyázzunk arra, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak – ha kisebb darabokra vágtuk, rendszeresen mozgassuk meg a tálcát a száradás alatt!
  6. Ha nagyobb darabokra vágtuk a narancshéjakat, esetleg egyik felüket csokoládéba márthatjuk, így még mutatósabb.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Sonkafőzés egyszerűen

eteltcsakokosan

Egyszerűen, gyorsan valami finomat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató