- 4 csirkemell filé (kb. 9 kisebb szelet)
- 2 kk só
- 3 tojás
- 8 ek liszt
- 1mk szódabikarbóna
- 1 dl. ásványvíz
- 3 dl tej
- 2 ek lenmag, szezámmag, tökmag stb. igény szerint
- 10 dkg liszt a forgatáshoz
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A húst alaposan megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és meghintjük sóval.
- Sűrű palacsintatésztát készítünk: A tojásokat egy tálba ütjük, a sóval kicsit felverjük, majd beleszórjuk a lisztet, szódabikarbónát, a vizet és a tejet s csomómentesre kavarjuk. Ha kész a tészta, akkor beleszórjuk a magvakat (igény szerint vegyesen vagy csak egyfélét).
- A melleket először lisztbe forgatjuk, majd a magvas masszába mártjuk, jól megmerítjük, hogy mindenhol bevonja a bunda. A forró olajban mindkét oldalukat szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
- Petrezselymes burgonyával, esetleg krumplipürével vagy rizs körettel kínáljuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
- Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést! Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.