Ételtcsakokosan

Magvas palacsintában sült csirkemell

2014. május 20.
Magvas-palacsintába-sült-csirkemell-400x260

Magvas-palacsintába-sült-csirkemell-400x260
Hozzávalók 4 főre:

  • 4 csirkemell filé (kb. 9 kisebb szelet)
  • 2 kk só
  • 3 tojás
  • 8 ek liszt
  • 1mk szódabikarbóna
  • 1 dl. ásványvíz
  • 3 dl tej
  • 2 ek lenmag, szezámmag, tökmag stb. igény szerint
  • 10 dkg liszt a forgatáshoz
  • Olaj a sütéshez

 
Elkészítés:

  • A húst alaposan megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és meghintjük sóval.
  • Sűrű palacsintatésztát készítünk: A tojásokat egy tálba ütjük, a sóval kicsit felverjük, majd beleszórjuk a lisztet, szódabikarbónát, a vizet és a tejet s csomómentesre kavarjuk. Ha kész a tészta, akkor beleszórjuk a magvakat (igény szerint vegyesen vagy csak egyfélét).
  • A melleket először lisztbe forgatjuk, majd a magvas masszába mártjuk, jól megmerítjük, hogy mindenhol bevonja a bunda. A forró olajban mindkét oldalukat szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  • Petrezselymes burgonyával, esetleg krumplipürével vagy rizs körettel kínáljuk.

 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést! Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Túlélő tojások

eteltcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Akácszörp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató