Ételtcsakokosan

Magvas palacsintában sült csirkemell

2014. május 20.
Magvas-palacsintába-sült-csirkemell-400x260

Magvas-palacsintába-sült-csirkemell-400x260
Hozzávalók 4 főre:

  • 4 csirkemell filé (kb. 9 kisebb szelet)
  • 2 kk só
  • 3 tojás
  • 8 ek liszt
  • 1mk szódabikarbóna
  • 1 dl. ásványvíz
  • 3 dl tej
  • 2 ek lenmag, szezámmag, tökmag stb. igény szerint
  • 10 dkg liszt a forgatáshoz
  • Olaj a sütéshez

 
Elkészítés:

  • A húst alaposan megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és meghintjük sóval.
  • Sűrű palacsintatésztát készítünk: A tojásokat egy tálba ütjük, a sóval kicsit felverjük, majd beleszórjuk a lisztet, szódabikarbónát, a vizet és a tejet s csomómentesre kavarjuk. Ha kész a tészta, akkor beleszórjuk a magvakat (igény szerint vegyesen vagy csak egyfélét).
  • A melleket először lisztbe forgatjuk, majd a magvas masszába mártjuk, jól megmerítjük, hogy mindenhol bevonja a bunda. A forró olajban mindkét oldalukat szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  • Petrezselymes burgonyával, esetleg krumplipürével vagy rizs körettel kínáljuk.

 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Ha a csirkehúst megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést! Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire és hogyan használd a rebarbarát?

eteltcsakokosan

Irodalmi étvágygerjesztő – Mit evett Krúdy és mi volt Ady kedvenc étele?

eteltcsakokosan

Nektarin

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató