Ételtcsakokosan

Lisztes téma

2013.03.26.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A liszt egy finom őrlemény, mely általában gabonából készül. Leggyakrabban kenyérféleségeket készítenek belőle, illetve sok anyuka és kisgyerek kedvenc elfoglaltsága a só-liszt gyurma készítése, mely ugyancsak ebből a gabonaőrleményből készül.

Annyiféle liszt található ma már a bevásárló központok polcain, és annyiféle péktermék, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen tud választani belőlük.

Létezik finomliszt, rétesliszt, rozsliszt, graham liszt, durum, tönkölybúzaliszt…

De gondoljunk a lisztérzékenyekre is! Vannak már gluténmentes lisztek, így például a rizsliszt, hajdinaliszt vagy a burgonyaliszt. Olyan jó, hogy manapság nagy a választék! Tudom, a választás lehetősége néha a bőség zavarát okozza, de azoknak, akik pár tíz évvel ezelőtt még kénytelenek voltak lemondani ezekről a mindennapi finomságokról, ma már válogathatnak is belőlük.

A legszebb, hogy szinte bármiből lehet már lisztet készíteni. Mondhatnám, hogy pénztárca kérdése, de ha valaki otthon készíti, akkor maga az alapanyag megvétele kerül pénzbe, a darálása már kizárólag idő függvénye. Mégis azt mondom, egy próbát megér a dolog.

A liszt, mint téma, egy nagyon érdekes és szerteágazó témakör. Mind az előállításáról, mind az élettani hatásairól, mind a manapság oly gyakori allergiáról vagy például a paleolit diétáról lehetne ebben a bejegyzésben írni. Annyi, de annyi kérdés merült fel bennem, szinte egy teljes dolgozatra elegendő anyagot lehetne összeállítani belőle.

Blogom „célját” tekintve, a szakértői hozzászólásokat meghagyom az élelmiszeriparnak, az orvosoknak, illetve egyéb szakembereknek, és hű maradok a napi bejegyzés stilisztikai követelményeihez, vagyis inkább a hétköznapokban előforduló kellemes tapasztalatoknak adnék itt hangot.

Segítséget kértem egy kolléganőmtől, aki rendszeresen süt, főz különböző magvak valamelyikéből (lisztjéből). Így tőle hallottam a mogyorólisztről, a gesztenyelisztről, a diólisztről, de ettem már kenyeret répalisztből is.

Összességében az a lényeg, hogy mindegyik lisztfajta máshogyan „viselkedik” főzéskor, és valamennyi más-más élettani hatásokkal bír. De minél színesebb a választék, annál érdekesebb a vége.

A témában rendkívül jártas kolléganő, a minap gesztenyelisztből készült muffinnal lepett meg minket. Egyáltalán nem éreztem elsőre a különbséget! Egy igazán könnyed, légies, finom süti volt −mondom én, aki ugye az édességeket nem igazán szeretem…−, de ez tényleg nagyon jó volt!

Mivel a gesztenyelisztnek viszonylag magas a zsírtartalma, így gyorsabban is romlik. Célszerű kevesebbet vásárolni, vagy darálni (szárított, pörkölt szelídgesztenyéből), vagy ha mégis megmarad, hűtőben kell tárolni vagy akár le is lehet fagyasztani. Mivel hamar romlik, figyeljünk oda, hogy csak jó illatú lisztet használjunk fel sütés-főzéskor, mert aminek már van egy kis savanykás szaga, azt sajnos ki kell dobni.

A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, rosttartalma megegyezik a búzalisztével, viszont vitaminban igen gazdag. Található benne néhány B-vitamin, valamint némi vas, kálium, foszfor és folsav is.

Ja, és hogy szól a muffin recept? Íme, a hozzávalók:

  • 20 dkg gesztenyeliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2dl kókusztej
  • természetese édesítő ízlés szerint
  • 3 kanál kókusz zsír
  • 1 tojás
  • 2-3 ek kakaópor
  • töltelékként narancshéj, kókusz reszelék

Az összes hozzávalót jól összekeverjük, és egy muffinsütőbe tesszük. 20 perc alatt, 180 ⁰C-on megsütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Ünnep

eteltcsakokosan

Beszélgetés Csukás István íróval – 2.rész

eteltcsakokosan

Farsangi fánk másképp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató