Ételtcsakokosan

A fekete málna

2020. szeptember 15.
AdobeStock_66567501.jpg

A különleges gyümölcsök kedvelői már bizonyára ismerik, de ha nem, akkor épp ideje megismerni a fekete málnát.

A fekete málna Észak-Amerikában őshonos növény, tudományos neve Rubus occidentalis, a nálunk honos málna (Rubus idaeus) közeli rokona, de nem tévesztendő össze a termesztett szederrel (Prunus rusticanus). Legjobban ott látszik a különbség, hogy a fekete málna a „rendes” málnához hasonlít érési időben, azaz június elején érik, ellentétben a szederrel, amely augusztus közepétől szedhető. Ezenkívül a gyümölcs formája és szerkezete is a málnához hasonlít, nem a szederéhez – pl. szedéskor a vacok a növényen marad, mint a málnánál, vagyis leszedve a fekete málna bogyója is „üreges”, míg a szedernél a vacok a gyümölcs közepében marad.
A fekete málna sötét színét a rendkívül nagy antociántartalom adja (ezek a színanyagok sok sötétpiros gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, általában minél sötétebb a szín, annál több antocián található a termésben), de tartalmaz nagy mennyiségben egyéb flavonoidokat is, valamint C-vitamin-tartalma is jelentős. A flavonoidok természetes antioxidáns vegyületek, amelyek kedvező élettani hatása már régóta ismert. Segítik a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben, megkötik a káros szabad gyököket, és gyulladáscsökkentő hatásúak. A fekete málna íze édesebb, intenzívebb, mint a piros málnáé, ezenkívül sötét színe jól mutat a feldolgozott termékekben is, akár szörpről, akár lekvárról legyen szó. Ahogy a málnának, úgy a fekete málnának a levelét is használják gyógynövényként, pl. teának görcsök oldására, láz csillapítására.
A fekete málna hazai körülmények között is termeszthető, a telet jól bírja. A málnához hasonlóan vízigényes, sekélyen gyökeresedő, ezért óvni kell a kiszáradástól. A termést ugyanúgy az előző évi vesszőkön hozza, mint a málna, de a vesszői terülőbbek, ezért ajánlatos karóhoz vagy támrendszerhez felkötözni őket. A letermett vesszők a következő évre elszáradnak, ezeket el kell távolítani.
Tárolása:
Felhasználástól függetlenül, mindig friss, épp, nyomódástól, kórokozóktól és azok kártételétől, idegen anyagoktól és szagoktól mentes terméseket válogassunk. Hazaúton ügyeljünk, hogy a kosarunk legtetején szállítsuk, majd hazaérve egyből tegyük hűtőbe a friss árut.
A málnát tárolás előtt nem szabad megmosnunk, mivel ezzel nagymértékben elősegítenénk a romlását.
Hűtőszekrényben két-három napon át nyugodtan tárolhatjuk, legjobb, ha a tárolásra szánt dobozunkat nem zárjuk le. Mivel rendkívül romlandó gyümölcsről van szó, érdemes néha ránéznünk és kiválogatnunk az időközben megpenészedett szemeket a többi közül.
A málna, kedvező tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmas mélyhűtésre, mivel ízét és zamatát képes megőrizni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a kukoricáról tudni kell

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a mentáról tudni kell

eteltcsakokosan

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató