Ételtcsakokosan

Lezárult az országos tej és tejtermék célellenőrzés

2015. május 28.

Tejágazati célellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-tól 19-ig a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján. Két hét alatt országszerte több mint 200 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek és nyomonkövethetőségi problémák miatt a NÉBIH KÜI munkatársai mintegy 8000 liter tejet zároltak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági felügyelői elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálták nagykereskedelmi létesítményekben (különösen első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben (szállodák, éttermek, közétkeztetés).

Országszerte 218 élelmiszer-forgalmazó létesítményben vizsgálták a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói tejeket és félkemény sajtokat és összesen több mint 300 tételt ellenőriztek a szakemberek. A felügyelők minden esetben vizsgálták a tételek nyomonkövethetőségét és a jelölés megfelelőségét is.

A különféle félkemény sajtokból 65 mintát vettek az ellenőrök növényi zsírtartalom laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálatok még folyamatban vannak. 38 tételnél van végleges eredmény, ebből 3 tartalmazott növényi zsírt, amit megfelelően jelöltek is a csomagoláson.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei 17 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, három tételnél – összesen mintegy 8000 liter mennyiségben – kellett forgalmi korlátozást elrendelni.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
és
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Munkahelyi ebéd útja

eteltcsakokosan

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok otthoni ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató