Ételtcsakokosan

Miért írnak percre pontos szavatossági időt…?

2019. október 29.

Miért írnak az élelmiszerekre percre pontos szavatossági időt? (Pl. az ásványvíz, amin az áll, hogy 2018-09-15 12 óra 3 percig használható fel, az negyed egykor már nem fogyasztható el?


Egyes élelmiszerek, mint pl. az ásványvizek csomagolása automata gépsoron, napi 24 órában történik, olyan sebességgel és mennyiségben, hogy a napi dátumjelölésük alapján több ezer palack tartozna egy tételszám alá, ami a biztonságos nyomon követhetőséget nagymértékben megnehezítené. Ilyen esetekben alkalmazza a gyártó, hogy a csomagolás időpontjához igazított lejárati dátumot, a csomagolás óra-percre pontos idejével is kiegészíti. Természetesen a termék lejárati napja a mérvadó a minőség-megőrzési idő szempontjából. Az óra-perc rögzítése a termék nyomon követhetőségének vizsgálata során fontos a gyártó, illetve az ellenőrző/felügyelő hatóság számára, ami kritikus helyzetben a fogyasztók biztonságát is szolgálja a gyorsabb visszahívhatóság biztosításával.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 tanács a biztonságos uzsonnához

eteltcsakokosan

Kérdezz-felelek covid vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Konkrét – A fagyasztás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató