Ételtcsakokosan

Lekvárbefőzés

2015. június 25.
jam-428094_1280-1024x677

Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs, a hosszú szürke tél után igazán pezsdítő nem csak a látványa, de az íze is. Lényegében vele kezdődik el a befőző szezon, ami a ribizlivel, meggyel, málnával, sárgabarackkal folytatódik, ezért érdemes feleleveníteni a lekvárfőzéssel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági ismereteinket.

Nagyon fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk! A gyümölcs legyen friss, jó minőségű, melyet minél hamarabb dolgozzunk fel! Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú és állagú alapanyagot ne használjunk a befőzéshez! Amennyiben a magunk termesztette gyümölcsöt főzzük be, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg kora délelőtt szedjük le, amikor a harmat már felszáradt, és a gyümölcsök nem nedvesek. Lapos tálcába, faládábam műanyag edénybe rakjuk a leszedett gyümölcsöt, így biztosan nem törnek össze (pl. eper, ribizli), majd felhasználásig tegyük be a hűtőszekrénybe. Mivel az eper, a meggy és a cseresznye nem utóérő, ezért ezek esetében csak a tökéletesen beérett gyümölcsöt érdemes leszedni.

jam-428094_1280-1024x677

Érdemes minden eszközt, szükséges alapanyagot kézközelbe helyezni lekvárfőzés előtt. Az edényeket, üveget és a tetőket meleg mosogatószeres vízzel alaposan mossuk el, szükség esetén fertőtlenítsük, majd szárítsuk meg. A gyümölcsöt válogassuk át, eper esetében vágjuk le a kocsányát, bőséges folyó vízben mossuk meg és csepegtessük le. A meggyet, a cseresznyét és a barackot magozzuk ki befőzés előtt. Baracknál érdemes leforrázni és lehámozni a héját, bár időigényes munka, megéri, mert kellemes állagú lekvárt kapunk végeredményként. A ribizlit pedig át kell passzírozni, külön erre a célra készült eszközön vagy szitán keresztül.

Ne feledjük! A jó minőségű lekvár alapja a jó minőségű és tiszta gyümölcs! A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve közöttük is mossunk alaposan kezet.

A kisebb szemeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe vágjuk és a gondosan elmosogatott főzőedénybe tesszük. Ízlés szerint cukrot adagolunk hozzá, és kavargatás mellett, ügyelve arra, hogy ne égessük le, jó sűrű lekvárt főzünk, Ha zselésítőt is használunk, akkor gyorsabban elkészíthetjük a lekvárt.

Próbaként a levéből cseppentsünk egy porcelántányérra, ha megdermed a próba lekvár, forrón tölthetjük is az előkészített üvegekbe. Az üvegeket gyorsan lezárjuk az elmosogatott kupakkal, majd a lezárt üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül száraz dunsztba tesszük kihűlésig.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

Tüskés barátunk a szeder

eteltcsakokosan

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató