Ételtcsakokosan

Legyünk a konyhában is környezettudatosak!

2020. június 2.

Összegyűjtöttünk néhány szabályt vásárláshoz és főzéshez, melyeket betartva hozzájárulhatunk bolygónk élhető jövőjéért.

 

 • Takarékoskodjunk a vízzel, ahol csak tudunk: a főzővizet tegyük félre, mert locsolásra alkalmas, sőt kenyérkészítéshez kifejezetten a krumpli főzővizére van szükség.
 • Használjunk minél több alkalommal kuktát! Ha valamiért ezt nem teszi lehetővé az étel elkészítése, akkor is mindig tegyük rá a fedőt az edényekre!
 • Apró darabokra szeleteljük a hozzávalókat, ilyen módon hamar megpuhulnak.
 • Inkább pároljunk, mint főzzünk. Ha főzünk, annyi vizet használjunk, amennyi ellepi a főzendőket. (Érdemes a lobogó víz fölé, a lábos tetejére a párolandó ételt is elhelyezni egy megfelelő eszközzel, míg abban fő az adott zöldség.)
 • Főzés előtt gondoljuk át, mennyi edényt fogunk használni! Próbáljuk meg, hogy kevesebb keverőtálat, lábost, egyéb eszközt használunk, hogy minél kevesebbet kelljen elmosni.
 • Az edény mérete mindig egyezzen meg a főzőlap méretével. Ha nagyobb a lap, mint az edény, akkor elszökik a hő, ha kisebb, akkor hosszabb a főzés ideje, így szintén sok energiát fogyasztunk. Gáztűzhely esetében a láng ne érjen túl az edény oldalán.
 • Sütéskor inkább a fém tepsiket, edényeket részesítsük előnyben, mert hamarabb átadják a hőt, mint pl. üveg társaik. A sütőt a sütési idő lejárta előtt kb. 10 perccel ki lehet kapcsolni, zárt ajtó mellett készre sül az étel. Továbbá ne nyissuk ki gyakran az ajtót sütés közben, ha nem szükséges.
 • Ne folyó vízben mosogassunk, hanem a mosogatódézsát töltsük meg vízzel. Már akkor dugjuk be a dugót, amikor még hideg víz jön a csapból. Egyébként se hagyjuk folyni a vizet fölöslegesen.
 • Állítólag a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatásnál. Ügyeljünk arra, hogy mindig tele legyen a gép (több napnyi edény összegyűjtése után) és alacsony hőfokon, öko programmal indítsuk el a mosogatást.
 • Ne várjunk, amíg a folyóvíz lehűl, hanem kancsóban, üvegben tegyünk a hűtőbe vizet és úgy hűtsük le a csapvizet. Ne palackos vizet igyunk, mert annak előállítása még több vízbe kerül.
 • A gépeket ne egymás mellé helyezzük, mivel melegítik egymást! A hűtőszekrénynek például még többet kell hűtenie, ezért több áramot fogyaszt.
 • Ne csöpögjenek a csapok!
 • Lehetőség szerint komposztáljunk! A lebomló hulladék ne a kukában kössön ki!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…

eteltcsakokosan

Rendelj biztonságosan!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató