Ételtcsakokosan

A legelső zöldség a kertben

2016. január 19.

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve, ennek kapcsán egyesével bemutatjuk a közkedvelt zöldségeinket. Első a borsó.

A borsó az egyik legkedveltebb hüvelyes zöldség, nincs olyan gyerek, akinek nem ez lenne a kedvenc főzeléke. A borsónak két őshazája is volt: az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területén volt. Innen került mindkét faj a Földközi-tenger környékére, ahol a görögök és a rómaiak már fontos gazdasági növényként tartották nyilván. A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották, majd a zöldborsó-fogyasztás a 15–16. századtól jött szokásba Nyugat-Európában, amikor is a hüvelyével együtt főzték meg.

peas-2686_640

B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz, szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

Alapvetően három fajtacsoportot különböztetünk meg, de ezeken belül más szempontok, pl. a mag nagysága, színe alapján is osztályozzák:

  • cukorborsó P. sativum L. ssp. sativum convar. saccharatum Ser.: a terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják.
  • kifejtő borsó P. sativum L. ssp. sativum convar. sativum: magjuk sima, cukortalmuk gyorsan alakul át keményítővé, rövid idő van a betakarításukra. Ide tartoznak az étkezési száraz (zöld vagy sárga magvú) borsók is.
  • velőborsó P. sativum L. ssp. sativum convar. medullare Alef.: a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad.

 Termesztése

A zöldborsó termesztése nem követel különösebb szakértelmet és felszerelést, más borsófajtákhoz képest ezt a legkönnyebb kiskertben termeszteni. Szinte minden talajban otthon érzi magát, kevés nitrogén- és foszfát-műtrágya elősegíti a fejlődését. Vízigényes növény, de megél öntözés nélkül is. Viszont nagyobb a termés, ha a fejlődés minden szakaszában öntözzük.

A borsó hidegtűrő növény, ezért a tavaszi vetések ezzel érdemes kezdeni – február végén március elején. Magja (velőborsó fajták) már 6-7 °C-on talajhőmérsékletnél kell vetni, ahol ki is csírázik , a kikelt növények -4,- -5 °C-os fagyot is elviselnek, illetve, ha elfagytak, később újra kihajtanak.

A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számított 11-12. héten már szedhetők. A hüvelyek “szüretelését” akkor kezdjük meg, amikor a borsószemek már elérték a rájuk jellemző nagyságot, de még zsengék, könnyen megfőzhetők, kellemes zamatúak.

Júliusban a borsóvetést megismételhetjük. A nyári borsó alacsonyabb és kevesebb hüvelyt köt, de szeptemberben újdonságnak számít.

Vásárlása

A borsót hüvelyestül vegyük, amikor a szára friss zöld, nem száradt el és a hüvely rugalmas, csillogó. Ha hüvelyesen vesszük és magunk fejtjük ki, egyértelműen megbizonyosodhatunk a frissességéről.

Borsó kapható fagyasztva és konzervben is, de tápanyagban akkor a leggazdagabb, amikor idénye van és a piacon vesszük.

 Tárolása

A borsót a legkönnyebb fagyasztva tárolni: egyszerű eltenni a zsenge borsót és felhasználáskor még fagyottan rögtön a lábosba önteni. Jobban megőrzi a frissességét, ha fagyasztás előtt blansírozzuk, azaz előfőzzük. A zöldborsót tegyük forrásban lévő vízbe és 3-5 percig főzzük, majd azonnal hűtsük le. Kiszárítva, szárazon is tárolható, száraz helyen pl. kamrában szövetzsákokban.

Felhasználása

A zöldborsó főzeléknek, levesnek, párolva köretnek is kiváló, a rizi-bizi és a majonézes francia saláta kihagyhatatlan alapanyaga. Krémként húsok mellé tálalható, vagy szendvicskrémnek is alkalmas. Zöldségfasírtba, lepénybe tölteléknek is érdemes kipróbálni. A cukorborsó hüvelyestül is fogyasztható, köretnek vagy salátának is kiváló.

vegetables-852983_640

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy mitikus gyümölcs

eteltcsakokosan

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

Sokszínű saláták

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató