Ételtcsakokosan

"Kívül-belül ujjamon egy maszat se maradjon!"

2018. október 15.

Tegnap volt a kézmosás világnapja. Elevenítsük fel miért is fontos, hogy kezünk minden részét alaposan megmossuk, naponta többször. A legtöbb ételmérgezés otthon történik, saját magunk okozzuk az alapvető tisztasági szabályok be nem tartásával. Egyik leggyakoribb hiba a kézmosás hiánya.

Az emberi és állati szervezetben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatóak. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, konyhai felületekre is és akár meg is betegíthetnek bennünket. Néhány mikroba akár több mint három órán keresztül életben maradhat kezünkön, főleg az ideális táptalajt nyújtó körömágyban és a tenyér redőiben halmozódhatnak fel. Ezen idő alatt kézmosás nélkül mindenen elszaporodhatnak, amihez csak hozzáérünk, beleértve az élelmiszereket, ételeket is. Az élelmiszerre kerülve a mikrobák gyorsan elszaporodnak, majd a szervezetbe jutva megbetegedést, ételmérgezést okozhatnak.
Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben (pl. hús-, baromfi-, tojás-, halételek, darált húsból készült, elsősorban nyers alapanyagokat tartalmazó ételek) levő, szemmel nem látható apró baktériumok, vírusok, egysejtűek (együttes néven ezeket mikroorganizmusoknak, mikrobáknak is nevezzük), mikroméretű gombák, férgek, illetve méreganyagok okoznak. A méreganyagok eredhetnek mérgező gombából, vegyi szennyeződésből, valamint mikrobák is termelhetik.
Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertőzésről, ha mérgező anyag, élelmiszer-mérgezésről beszélünk. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Ezek általában az étel elfogyasztását követő fél óra–két napon belül jelentkeznek. Egyes esetekben azonban egy hét, vagy még több idő is eltelhet a tünetek megjelenéséig.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Balkonon termesztett fűszernövények

eteltcsakokosan

Sulibüfék terítéken

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató