Ételtcsakokosan

Lángost mindenkinek!

2015. július 20.

Három receptet mutatunk be a nyár kedvenc strandételének elkészítéséről. A lángost kisüthetjük olajban, a hagyományos módon, vagy az újra divatba jött kenyérlángosként, sütőben.

106561_langos01

Gluténmentes lángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 2 db közepes méretű krumpli és a főzőleve (ld. lentebb)
  • 40 dkg Schär Mix B
  • 10 dkg rizsliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 dl langyos víz
  • pici cukor

A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • 20 dkg szalonna
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítése
A 2 db krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, ha kész, a főzőlevét félretesszük, a krumplit kiszedjük, áttörjük és félretesszük hűlni.
Ha a főzőlé és a krumpli is kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A fél dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a Schär lisztet, hozzáadjuk a rizslisztet, a felfuttatott élesztőt, a kihűlt áttört krumplit, 2 evőkanál olívaolajat, a sót és kb. 2,5 dl kihűlt (krumpli) főzőlevet. Összegyúrjuk. (Ha nagyon ragad, kevés rizslisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor kevés főzővizet öntünk még hozzá.)
A kész tésztát letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük. Közben a tejfölben elkeverjük a felaprított fokhagymát és a reszelt sajtot, a szalonnát kis kockákra, a lilahagymát apróra vágjuk.
Ha megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 ºC fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit. A tésztát kinyújtjuk – tepsi méretűre, vagy több, kisebb szögletes/kör alakot készítünk belőle –  a tepsire helyezzük, megkenjük a sajtos fokhagymás tejföllel és megszórjuk baconnel és lilahagymával. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Forrás: glutenerzekeny.hu
Glutén- és laktózmentes lángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 375 gr Shar Mix B Liszt
  • 15 gr friss élesztő
  • 3 evőkanál rizstej
  • 375 ml langyos víz
Elkészítése

A hozzávalókat jól összedolgozzuk és kb 1/2 órát pihenni hagyjuk. 6 gombócot gyúrunk belőle, lisztezett deszkán maximum 1 cm vastagra kinyújtjuk és forró olajban kisütjük.
(Forrás: receptvarázs.hu)
Hagyományos lángos
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • 2 evőkanál olaj
  • pici cukor
  • olaj a sütéshez
  • sajt
  • tejföl
Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, amelybe cukrot is tettünk. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tejföl és a sajt fogyaszthatósági idejére.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

 

Fotó: mindmegette.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató