Ételtcsakokosan

Lángost mindenkinek!

2015. július 20.

Három receptet mutatunk be a nyár kedvenc strandételének elkészítéséről. A lángost kisüthetjük olajban, a hagyományos módon, vagy az újra divatba jött kenyérlángosként, sütőben.

106561_langos01

Gluténmentes lángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 2 db közepes méretű krumpli és a főzőleve (ld. lentebb)
  • 40 dkg Schär Mix B
  • 10 dkg rizsliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 dl langyos víz
  • pici cukor

A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • 20 dkg szalonna
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítése
A 2 db krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, ha kész, a főzőlevét félretesszük, a krumplit kiszedjük, áttörjük és félretesszük hűlni.
Ha a főzőlé és a krumpli is kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A fél dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a Schär lisztet, hozzáadjuk a rizslisztet, a felfuttatott élesztőt, a kihűlt áttört krumplit, 2 evőkanál olívaolajat, a sót és kb. 2,5 dl kihűlt (krumpli) főzőlevet. Összegyúrjuk. (Ha nagyon ragad, kevés rizslisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor kevés főzővizet öntünk még hozzá.)
A kész tésztát letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük. Közben a tejfölben elkeverjük a felaprított fokhagymát és a reszelt sajtot, a szalonnát kis kockákra, a lilahagymát apróra vágjuk.
Ha megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 ºC fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit. A tésztát kinyújtjuk – tepsi méretűre, vagy több, kisebb szögletes/kör alakot készítünk belőle –  a tepsire helyezzük, megkenjük a sajtos fokhagymás tejföllel és megszórjuk baconnel és lilahagymával. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Forrás: glutenerzekeny.hu
Glutén- és laktózmentes lángos
Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 375 gr Shar Mix B Liszt
  • 15 gr friss élesztő
  • 3 evőkanál rizstej
  • 375 ml langyos víz
Elkészítése

A hozzávalókat jól összedolgozzuk és kb 1/2 órát pihenni hagyjuk. 6 gombócot gyúrunk belőle, lisztezett deszkán maximum 1 cm vastagra kinyújtjuk és forró olajban kisütjük.
(Forrás: receptvarázs.hu)
Hagyományos lángos
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • 2 evőkanál olaj
  • pici cukor
  • olaj a sütéshez
  • sajt
  • tejföl
Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, amelybe cukrot is tettünk. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tejföl és a sajt fogyaszthatósági idejére.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

 

Fotó: mindmegette.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató