Ételtcsakokosan

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

2020. február 11.

A rendszeres vízivás fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. Ahhoz, hogy kialakuljanak a helyes szokások, szerencsére számos praktikát bevethetünk.

Egy palack víz, mellette egy pohár a munkahelyi asztalunkon, telefonos applikáció, amely figyelmeztet, ha nem iszunk eleget, és ne feledkezzünk meg a csinos újratölthető palackokról se. Ez utóbbiak nem csupán szépek és praktikusak, hanem környezetvédelmi szempontból is szuper jók, hiszen nem terheljük a Földet újabb és újabb szeméttel minden egyes palack víz elfogyasztása után.
A rutinos palackhasználók tudják, hogy az újratölthető üvegek tisztán tartására fokozottan figyelni kell. Aki viszont épp most vált, elbizonytalanodhat: rendben, csak víz kerül a palackba, de naponta használjuk, sőt gyakran idegen környezetben, az otthonunktól távol. Néha még ízesítjük is a folyadékot gyümölcsökkel, friss zöldfűszerekkel. Azaz sok mindennel találkozik az üvegünk, így jogos a kérdés: mégis milyen gyakran érdemes kitisztítani? Egy mikrobiológus hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy a vizes palackok tisztaságára jobban kellene ügyelni. Javaslata szerint heti egyszer forró szappanos vagy mosogatószeres vízzel kell kitisztítani az üvegünket, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól.
Figyelmeztetése azután kezdett el terjedni a világhálón, hogy egy friss tanulmány feltárta a vészjósló adatokat: bizony egyetlen palackban is rengeteg baktérium képes megbújni. 12 átlagos, vizet tartalmazó üveg vizsgálata után arra jutottak, hogy négyzetcentiméterenként 300 ezer baktérium az átlag, ám a palack szájánál ez a szám akár a 900 ezret is elérheti. Alaposan ki kell tisztítani a palackok belsejét is, nem elég csak elöblíteni. A legjobb üvegtisztító kefét használni, és a palack külsejét, valamint belsejét egyaránt alapos takarításnak alávetni. Sőt, pár hetente egy mosogatógépes tisztítás sem árt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: Housebeautiful

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Segítség a mindennapjainkban

Nagy-RicsoyN

Marcipán

eteltcsakokosan

Nagyító alatt a jelölés, avagy mit nézzünk a dobozon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató