Ételtcsakokosan

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

2020. február 11.

A rendszeres vízivás fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. Ahhoz, hogy kialakuljanak a helyes szokások, szerencsére számos praktikát bevethetünk.

Egy palack víz, mellette egy pohár a munkahelyi asztalunkon, telefonos applikáció, amely figyelmeztet, ha nem iszunk eleget, és ne feledkezzünk meg a csinos újratölthető palackokról se. Ez utóbbiak nem csupán szépek és praktikusak, hanem környezetvédelmi szempontból is szuper jók, hiszen nem terheljük a Földet újabb és újabb szeméttel minden egyes palack víz elfogyasztása után.
A rutinos palackhasználók tudják, hogy az újratölthető üvegek tisztán tartására fokozottan figyelni kell. Aki viszont épp most vált, elbizonytalanodhat: rendben, csak víz kerül a palackba, de naponta használjuk, sőt gyakran idegen környezetben, az otthonunktól távol. Néha még ízesítjük is a folyadékot gyümölcsökkel, friss zöldfűszerekkel. Azaz sok mindennel találkozik az üvegünk, így jogos a kérdés: mégis milyen gyakran érdemes kitisztítani? Egy mikrobiológus hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy a vizes palackok tisztaságára jobban kellene ügyelni. Javaslata szerint heti egyszer forró szappanos vagy mosogatószeres vízzel kell kitisztítani az üvegünket, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól.
Figyelmeztetése azután kezdett el terjedni a világhálón, hogy egy friss tanulmány feltárta a vészjósló adatokat: bizony egyetlen palackban is rengeteg baktérium képes megbújni. 12 átlagos, vizet tartalmazó üveg vizsgálata után arra jutottak, hogy négyzetcentiméterenként 300 ezer baktérium az átlag, ám a palack szájánál ez a szám akár a 900 ezret is elérheti. Alaposan ki kell tisztítani a palackok belsejét is, nem elég csak elöblíteni. A legjobb üvegtisztító kefét használni, és a palack külsejét, valamint belsejét egyaránt alapos takarításnak alávetni. Sőt, pár hetente egy mosogatógépes tisztítás sem árt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: Housebeautiful

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

eteltcsakokosan

Szirupos ostya

eteltcsakokosan

„Újhullámos mézeskalácsosnak tartom magamat”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató