Szinte fel sem tűnik, de a kukát naponta legalább tíz alkalommal használjuk, főzéskor még többször érünk hozzá, így fordítsunk némi figyelmet a tisztán tartására.
Konyhai szemetes
A konyhai szemetesbe érdemes mindig csak a konyhában keletkezett hulladékot bedobni, míg a használt pelenkát, háztartási tisztítószerek flakonjait, női higiéniai szemetet gyűjtsük külön szemetesben a fürdőszobában vagy a gyerekszobában.
A szemetesnek legyen fedele akár billenő, akár felnyitható és mindig tartsuk zárva. Ne csalogassa oda a rovarokat, ne szennyeződjön a környezet (gyerekek, öltözetünk, konyharuha) és ne jöjjenek ki a szagok. Bár egy kukánál sose várjuk meg, míg érződik a benne felhalmozódott hulladék szaga.
Érdemes naponta kivinni a szemetet, főleg ha főztünk és szerves hulladék is keletkezett, ne hagyjuk elszaporodni a baktériumokat.
Olyan szemetest válasszunk, amit nem kézzel kell kinyitni pl. pedálos kuka, így főzés közben tiszta marad a kezünk. Amennyiben kézzel nyitható, úgy minden nyitás után mossunk alaposan kezet és úgy térjünk vissza a főzéshez.
Legalább hetente tisztítsuk le a szemetes felületét, ha valami belefolyt, akkor rögtön mossuk ki és alaposan szárítsuk meg mielőtt újra használatba vesszük, különben bepenészedik. Használhatunk a szemetesedény méretének (űrtartalmának) megfelelő hulladékgyűjtő zsákot is az edényben, így elkerülhetjük az edény belsejének szennyeződését.
Utcai hulladékgyűjtő
Tiszta udvar, rendes ház tartja a közmondás, ez kifejezetten igaz lehet a kukánkra, amit hetente egy vagy két alkalommal kiteszünk az utcára és ez alapján meg tud minket ítélni a környezetünk. Kívül legyen mindig tiszta, vegyük a fáradtságot és a sarat, port rendszeresen távolítsuk el a külsejéről. Mindig becsomagolva tegyük bele a szemetet, azt is, ami nem a konyhából származik, így nem szennyeződik és ritkábban kell kimosni (és nem utolsó sorban a szél sem fújja szét a szemetet).
Ahogy a szemetesnél is, úgy a kukánál is kövessük azt a szabályt, hogy amint szennyeződött, rögtön mossuk ki és hagyjuk kiszáradni. A kuka használata, utcáról történt behozatala után mindig alaposan mossunk kezet.
Komposztálás
Ha van kertünk, akkor érdemes beszerezni egy komposztálót és abba gyűjteni a szerves hulladékot. A konyhából egyenesen mehetnek a komposztáló ládába a nyers zöldségek és gyümölcsök héja, teazacskók, kávézacc, tojáshéj apróra törve, még kisebb mennyiségű papír is. Fontos, hogy nem komposztálható a csont, hús és főtt ételek maradékai. Így jót teszünk a kiskertünknek, feljavítjuk a talajt és tehermentesítjük a környezetünket.
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetbarát és a szemetes szempontjából tiszta, takarékos megoldás, ha a fémdobozokat (pl. konzerv, sörös doboz), üvegeket (befőtt, lekvár, gyümölcs-zöldség levek), papírdobozokat (pl. gyümölcslé, tej) és papírt (felvágott csomagolópapírjának külső része, kenyér zacskó) külön gyűjtjük és a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk. Amit természetéből kifolyólag lehet, azt öblítsük el, mielőtt kidobnánk gyűjtőbe.
Élelmiszerpazarlás
A szemetessel kapcsolatban eszünkbe jut az élelmiszerek kidobása és az élelmiszerpazarlás. Kis odafigyeléssel nem jutunk el odáig, hogy ki kelljen dobni az élelmiszert vagy készételt. Eleve kis mennyiségeket vásároljunk, használjuk fel vagy fagyasszuk le a maradékot, folyamatosan ellenőrizzük a hűtő és a kamra tartalmát, még a fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő előtt fogyasszuk el az élelmiszereket. Részletesen korábbi cikkeinkben olvashatnak az élelmiszerpazarlásról: http://eteltcsakokosan.hu/2015/05/14-tipp-az-elelmiszerpazarlas-ellen/ és http://eteltcsakokosan.hu/2015/06/elelmiszerpazarlas-ellen-okosan/
További tippek:
- Ne feledjük, hogy a használt sütőolajat külön gyűjtsük, ne dobjuk a szemetesbe, hanem adjuk le gyűjtőpontokon.
- A csomagolóanyagokat mindig igyekezzünk a lehető legkisebbre hajtogatva kidobni.
- Higiénikus megoldás, ha zacskóval béleljük ki a szemetesedényt, és nem újságpapírral..
- Praktikus a naponta átlagosan keletkező hulladék mennyiségének megfelelő méretű kukát venni, vagy beszerezni , és azt természetesen naponta kiüríteni.
Kép forrása: homebase.co.uk, zoldfu.blog.hu