Ételtcsakokosan

Krumpli – melyik mire jó?

2016. szeptember 23.

Sokszor előfordul, főleg kezdő háziasszonyokkal, hogy a rakott krumplihoz használt burgonya kásás állagú és szétesnek a szeletek, vagy a burgonyapüré nem eléggé krémes. Szeptember 1-jétől figyeljünk a csomagoláson található betűkre, mert segítséget jelentenek!
potatoes-522486_640
Felhasználás
A – SALÁTÁNAK VALÓ, nem szétfővő burgonya. Ezeket a fajtákat érdemes használni saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyaételek készítéséhez.
Tippek: Majonézes burgonyasaláta, ecetes burgonyasaláta, rakott krumpli
Példa fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata, stb.
B – FŐZNIVALÓ, kissé szétfövő burgonya, ami főzéshez, raguk készítéséhez ajánlott.
Tippek: paprikás krumpli, krumplifőzelék, rakott krumpli
Példa fajták: Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara, stb.
C – SÜTNIVALÓ, szétfövő burgonya, amiket sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré/pehely alapanyagnak válasszunk.
Tippek: Héjában sült krumpli, hasábburgonya, gnocci, krumplis tészta.
Példa fajták: Agria, Arany chipke (chipsnek), Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.
A burgonya fajták főzési típusát elsősorban a gumók keményítő tartalma határozza meg, ami fajtajellemző. Ez azt jelenti, hogy egy adott fajtájú burgonya gumója a termesztéstechnológiától és az időjárási viszonyoktól enyhén befolyásoltan, de mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz. A burgonyafajta neve szavatolja, hogy mindig ugyan olyan főzési típusú gumókat vegyünk.
burgonyafajtakTalálkozhatunk olyan burgonya fajtákkal is, amelyeknek a keményítőtartalma az egyes kategóriák közti határértéken mozog. Ezeket mindkét főzési típusúként fel lehet használni, általában „A-B”, vagy „B-C”-nek szokták jelölni őket.
Vannak olyan burgonya fajták is, amiknek olyan magas a keményítőtartalma, hogy ipari célra is alkalmas. Az igazi ipari burgonyák a D típusú fajták, amivel boltban nem lehet találkozni, mert ezeket a termelő gazdáktól egyenesen a feldolgozó üzembe szállítják mérettől függetlenül.
Az alábbi képek sokat segíthetnek, főleg, ha piacon vásárolunk.
Az egyes hazai szaporítású burgonya fajták főzési típusai a NÉBIH honlapján is megtalálhatók: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/femzarolt-vetoburgonya-kereso
 
Forrás: www.obtt.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Terítéken a vörös káposzta

szucseva

Farsangi fogások a Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”

eteltcsakokosan

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató