Ételtcsakokosan

Krumpli – melyik mire jó?

2016. szeptember 23.

Sokszor előfordul, főleg kezdő háziasszonyokkal, hogy a rakott krumplihoz használt burgonya kásás állagú és szétesnek a szeletek, vagy a burgonyapüré nem eléggé krémes. Szeptember 1-jétől figyeljünk a csomagoláson található betűkre, mert segítséget jelentenek!
potatoes-522486_640
Felhasználás
A – SALÁTÁNAK VALÓ, nem szétfővő burgonya. Ezeket a fajtákat érdemes használni saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyaételek készítéséhez.
Tippek: Majonézes burgonyasaláta, ecetes burgonyasaláta, rakott krumpli
Példa fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata, stb.
B – FŐZNIVALÓ, kissé szétfövő burgonya, ami főzéshez, raguk készítéséhez ajánlott.
Tippek: paprikás krumpli, krumplifőzelék, rakott krumpli
Példa fajták: Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara, stb.
C – SÜTNIVALÓ, szétfövő burgonya, amiket sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré/pehely alapanyagnak válasszunk.
Tippek: Héjában sült krumpli, hasábburgonya, gnocci, krumplis tészta.
Példa fajták: Agria, Arany chipke (chipsnek), Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.
A burgonya fajták főzési típusát elsősorban a gumók keményítő tartalma határozza meg, ami fajtajellemző. Ez azt jelenti, hogy egy adott fajtájú burgonya gumója a termesztéstechnológiától és az időjárási viszonyoktól enyhén befolyásoltan, de mindig közel azonos keményítőtartalmú lesz. A burgonyafajta neve szavatolja, hogy mindig ugyan olyan főzési típusú gumókat vegyünk.
burgonyafajtakTalálkozhatunk olyan burgonya fajtákkal is, amelyeknek a keményítőtartalma az egyes kategóriák közti határértéken mozog. Ezeket mindkét főzési típusúként fel lehet használni, általában „A-B”, vagy „B-C”-nek szokták jelölni őket.
Vannak olyan burgonya fajták is, amiknek olyan magas a keményítőtartalma, hogy ipari célra is alkalmas. Az igazi ipari burgonyák a D típusú fajták, amivel boltban nem lehet találkozni, mert ezeket a termelő gazdáktól egyenesen a feldolgozó üzembe szállítják mérettől függetlenül.
Az alábbi képek sokat segíthetnek, főleg, ha piacon vásárolunk.
Az egyes hazai szaporítású burgonya fajták főzési típusai a NÉBIH honlapján is megtalálhatók: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/femzarolt-vetoburgonya-kereso
 
Forrás: www.obtt.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Almás káposztasaláta + két öntet

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató