Ételtcsakokosan

Fekete, fehér, tarka…

2021.04.07.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Az alapélelmiszernek számító bab – hasonlóan a burgonyához vagy a kukoricához – Amerikából származik, az indiánok évezredek óta termesztették.

 

Amerika felfedezésével került Európába, és innen hódította meg az egész világot. Nem véletlenül, hiszen könnyű termeszteni, nagyon kedvező a tápanyag-összetétele, szinte teljes értékű táplálék. Az évszázadok során nagyon sokféle változata alakult ki, kb. 40 000 fajtáját termesztik szerte a világon. A legnagyobb szárazbabtermelő országok Myanmar, India, Brazília, USA.
A veteménybab mint alapfaj (Phaseolus vulgaris, ide tartozik a zöldbab és a szárazbabok közül többek között a tarkabab, a fehér gyöngybab, a vörös Kidney bab) mellett több rokon fajt is termesztenek, pl. tűzbab (P. coccineus), limabab (P. lunatus), mungóbab (P. mungo). Babnak nevezik, de csak távoli rokon a lóbab (Vicia faba).
Mint már említettük, a bab igen értékes tápanyagokkal rendelkezik, sok fehérjét, vitaminokat (A-, B1-, B2-, E-vitamin), káliumot, vasat, foszfort, nyomelemeket tartalmaz. A hasznos fehérjéken kívül a legtöbb bab több-kevesebb lektintípusú fehérjét is tartalmaz, ami mérgező, rosszullétet, hányást, hasi görcsöket okozhat, ezért csak főzve szabad fogyasztani, nyersen nem, mert a lektin hő hatására lebomlik. Figyeljünk oda, ha a manapság divatos nyers ételekbe, salátákba tennénk babot is, előtte mindig főzzük meg.
A bab alapvetően kúszónövény – de vannak nem folytonos növekedésű, ún. bokorbabfajták is –, ezért a növekedéshez támasz szükséges. Őshazájában az indiánok kukorica mellé vetették, és a kukorica szára szolgált támasztékul, amely ősi módszert még nagyon sokáig alkalmazták a telepesek is. Ha házi kertbe szeretnénk babot ültetni, érdemes valamilyen támrendszert építeni, amire felkapaszkodhat. Pl. néhány hosszú, hajlékony rudat körben leszúrunk, a felső végüket gúlaalakban összekötjük, mint egy indián sátort, és a rudak tövébe vetünk pár szem babot. Így aztán futhat felfelé, de egyszerűbb esetben akár a kerítésre is futtathatjuk. Átlagos kerti talajban jól megél, de sekélyen gyökerezik, ezért érzékeny a talaj kiszáradására. Gyakori öntözést igényel. A felszínhez közeli gyökerek miatt a kapálással is vigyázni kell. A különféle tűzbabfajták szép, élénkpiros virága (innen a neve) nagyon mutatós, dísznövénynek sem utolsó. A kb. három hónap múlva beérett termés pedig fogyasztható, vagy kiszárítva sokáig eltárolható.

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Mosatlanul soha!

eteltcsakokosan

Miért tüntetik fel?…

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató