Ételtcsakokosan

Krumpli-e az édesburgonya?

2020. október 6.

Természetesen nem, egészen másféle növény. Az édesburgonya vagy batáta, mint növény, nem is hasonlít a burgonyára, a szulákfélék családjába tartozik, így a dísznövényként ismert hajnalka, vagy a gyomnövény apró szulák rokona.

A gumója is különbözik a burgonyáétól, a batáta gumója valójában gyökér, míg a burgonyáé módosult szár. Az édesburgonyának is Közép- és Dél-Amerika az őshazája, ahol évezredek óta fogyasztják. Európába Kolumbusz hozta az első növényeket. Napjainkban az egész világon termesztik, több mint 7000 fajtáját. A legnagyobb előállító Kína, de alapélelmiszernek számít Afrikában is.
A felhasználás módja viszont valóban hasonlít a burgonyáéra, a batátát fogyaszthatjuk sütve, főve, pürének, vagy akár hasábburgonyaként. Tápanyag-összetételét tekintve az édesburgonya kb. ugyanannyi szénhidrátot és fehérjét, de több rostot tartalmaz, mint a krumpli, valamint több vitamin található benne (pl. az A-vitamin-tartalma nagyon magas, de jelentős a B6– és C-vitamin-tartalma is). Számottevő az ásványianyag-tartalma. A hazai kereskedelemben leginkább fehér, narancssárga és lila húsú fajták kaphatók. A narancssárga húsú fajták sok karotint tartalmaznak, ami az A-vitamin képződéséhez kell, a lila fajtákban pedig sok az antocián, ami antioxidáns hatásánál fogva segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben. Magas szénhidráttartalma ellenére nem emeli gyorsan a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Összességében tehát az édesburgonya kifejezetten egészséges tápláléknak mondható, íze pedig kissé a sütőtökre és a sült gesztenyére emlékeztet. Elterjedését némileg gátolja az ára, legalábbis a burgonyához képest, viszonylag magas. Ennek ellenére megéri az étrendünket színesíteni vele.
Fontos!
A batáta melegigényes trópusi növény, ezért a hideget a gumók sem viselik el. Legalább 15 °C hőmérséklet és kb. 80% relatív páratartalom kell ahhoz, hogy hosszabb ideig megőrizzék a minőségüket.
Télen inkább a konyhában tartsuk, ne a krumplival együtt a kamrában vagy pincében. Az édesburgonya hazai termesztésére már vannak ígéretes próbálkozások, különösen a könnyen felmelegedő laza vagy középkötött talajokat szereti. Viszont a legkisebb fagyokat sem viseli el, ezért a kiültetés és a betakarítás idejét jól kell időzíteni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tudod mit sütsz a hétvégén? Mi már tudjuk ;)

eteltcsakokosan

A jégrém

eteltcsakokosan

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató