Ételtcsakokosan

Kovászolás

2015. július 23.

Kovászolás során tejsavas erjedés történik. A tejsavbaktériumok az uborkában (vagy más zöldségben) lévő cukrokat hőtermelés mellett tejsavvá alakítják. A termelődött tejsavnak kettős funkciója van: egyrészt kellemes ízt ad a terméknek, másrészt a pH csökkentése révén tartósító hatása van.kovc3a1szos-uborka2

A kovászoláshoz válasszunk nagyjából egyforma méretű, friss és érett uborkákat. A frissességre utal az élénkzöld szín és a szúrós, szőrös héj. Ha az uborka vége kissé sárgás, az az érettség jele.

Készítsünk elő egy nagy üveget a kovászoláshoz, alaposan mossuk el. A kaprot folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le. Az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk meg. Hogy minden szennyeződést eltávolítsunk, legjobb, ha erre a célra beszerzünk egy kefét is. Az uborkának vágjuk le a végeit, majd ízlés szerint szurkáljuk meg, vagy hosszában vágjuk be. Az üveg aljára tegyük az előkészített kapor felét, ízlés szerint borsot, majd szorosan az uborkákat. Ízesítsük tovább fokhagymával, majd fedjük be a maradék kaporral. A vizet annyi evőkanál sóval forraljuk fel, ahány literes az üvegünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük az uborkával teli üvegbe, és tegyünk rá 1-2 szelet kenyeret. Egy tányérral fedjük le, és helyezzük meleg helyre, de ne közvetlenül a napra, ugyanis könnyen megbuggyanhat. 3-4 nap alatt elkészül a csemege, amit a lé zavarossága és jellegzetes illat jelez. Ekkor vegyük ki az uborkákat az üvegből, mossuk meg, tegyük át egy tiszta edénybe, majd a leszűrt levével öntsük fel és lezárva tegyük hűtőbe.

Ha szeretünk kísérletezgetni, akkor bátran próbáljunk ki más zöldségeket is. Nagyon finom kovászolva a zöldbab, a zsenge cukkini, de a karfiol is. Természetesen ezeknél is nagyon fontos, hogy a tisztaságra odafigyeljünk.

A kovászos uborkából néhány hozzávalóval frissítő levest készíthetünk.

Kovászos uborka leves pirított kenyérkockával

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kovászos uborka
  • 0,5 l kovászos uborka lé
  • 1 nagy doboz görög joghurt
  • 2- 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szelet kenyér

A kenyeret kockázzuk fel, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsoljuk és a 6-8 perc alatt 180°C-os sütőben pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.

A kovászos uborkát a leszűrt levével, a görögjoghurttal és a fokhagymával turmixoljuk össze, majd jól hűtsük be. A hideg levest tányérokba merjük és megszórjuk a pirított kenyérkockákkal.

 
Kép forrása: reviczkyblog.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 2. rész

eteltcsakokosan

Konkrét – A befőzés

eteltcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató