Itt a NÉBIH új, társadalmi célú reklámkampánya. A napokban induló „Vegyél számba!” elnevezésű kampánnyal a NÉBIH hármas célt kíván elérni.
A Nébih szeretné felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy (1) nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló, (2) a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással meghosszabbítható, és (3) érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé manipulált”.
A kampány létjogosultságát támasztja alá, hogy a hivatal legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként, közel 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente, ennek egy részét azért, mert az étel „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.
Az alakhibás termék sokszor ugyanolyan tápértékű, ugyanolyan minőségű, mégis sokszor, érdemtelenül a szemétben végzi. A kampány bemutatja azokat a „hibákat”, amelyek igazából nem befolyásolják a termék élvezeti értékét, minőségét. Ennek tudatosítása pont annyira fontos, mint a tárolás megfelelő formájának kiválasztása.
Tudta-e például, hogy a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet? Vagy azt, hogy a banán hamarabb barnul a hűtőszekrényben? Esetleg azt, hogy a szilva gyorsabban érik, ha a banán társaságába kerül? Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatóság időt, éppen úgy, ahogy a termék szállítása is.
A rövid ellátási láncból származó, vagyis hazai, helyi termékek frissebbek, mint a távoli országokból hazánkba utaztatott zöldségek-gyümölcsök.
A kampány a NÉBIH saját online felületein, web-, és Facebook-oldalain, illetve egyéb, tematikus weboldalakon fut.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom