Ételtcsakokosan

Körte – az istenek ajándéka

2015. szeptember 24.

A körte a rózsafélék családjába tartozó gyümölcs, melyet az istenek ajándékának is neveznek. Ázsiában már 3000 éve termesztik, innen került Európába. Hazánkban fejenként évi kb. 1,5 kg körtét fogyasztunk el, pedig összetétele és elérhetősége miatt érdemes lenne többször az asztalra tenni. Sokféleképpen elkészíthető, salátákba, süteményekbe is tehetjük, de akár húsok kísérője is lehet.

pears-794466_1280Magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, nagyon jó C-vitamin és rézforrás. Fő cukorkomponense a fruktóz, így cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma és glikémiás indexe miatt fogyókúrázók is nyugodtan választhatják.

Érés alapján megkülönböztetünk nyári, őszi és téli körtét.

Nyárinak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek szeptember elejéig érnek, az őszi és téli fajták érési ideje szeptembertől novemberig tart. A körte utóérő gyümölcs, hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 1-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között (0-2 fokon szabályozott légtérben a legjobb). Fontos, hogy jól időzítsük a betakarítást (amikor a mag már fekete, de még kemény a hús), ugyanis ha túl korán szedjük le a gyümölcsöt a fáról az íz veszteséget okozhat, ha viszont későn, akkor gyorsabban romlik, nehezebben tárolható. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy szárral együtt vegyük a körtét a fáról, ugyanis ez nagyban befolyásolja az eltarthatóságot.

Nyári-kora őszi nem, vagy csak rövid ideig tárolható fajták: Clapp kedveltje, Vilmos, Hardy vajkörte és a régi apró nyári körték: Arabitka, Árpával érő. Jól tárolható téli körték (amik persze nem télen érnek, hanem ősszel csak eltárolhatók télire): Bosc Kobak, Packham’s Triumph, Conference, Hardenpont téli vajkörte.

Tárolásra csak az egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal leszedett gyümölcs alkalmas. A körte tárolására 0 – 2 °C hőmérsékletű, magas relatív páratartalmú helység a legalkalmasabb. Tárolhatjuk polcon, műanyag vagy farekeszekben. Minden esetben szárral fölfelé tároljuk. Nem szabad erős illatú terményekkel, élelmiszerekkel (hagyma, savanyú káposzta) együtt tárolni, mert könnyen felvesz idegen illatokat.

Érdemes legalább 2 hetente átválogatni a gyümölcsöket, a puhuló, romlásnak indult egyedeket vegyük ki.

Körtés piskóta csokipudinggal

Hozzávalók

  • 4 körte
  • fahéjas cukor
  • 5 db tojás
  • 1 csipet só
  • 5 ek cukor
  • 5 ek finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 cs. csokoládés pudingpor
  • 4,5 dl tej
  • 5 dkg cukor

Elkészítése

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Egy nagyobb tortaformát béleljük ki sütőpapírral, a papírra szórjuk rá a fahéjas cukrot. A körtéket mossuk meg, csepegtessük le, majd cikkezzük fel. A szeleteket a tortaformába tesszük.

Készítsük el a piskótát. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd szitáljuk át. Egy tálba kimérjük a cukrot, ráütjük a tojásokat és robotgéppel elkezdjük felverni. Egyre magasabb fokozaton keverjük, kb. 10 percig. Ekkor leállítjuk a gépet. A lisztet kis adagokban adjuk a habhoz, fakanállal óvatosan elverjük, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. A masszát öntsük a tortaformába és előmelegített sütőben süssük készre.

Hagyjuk a formában egy kicsit hűlni, majd borítsuk át egy tálcára úgy, hogy a körteszeletek felülre kerüljenek. Közben készítsük el a csokipudingot, ha kihűlt, öntsük a gyümölcs tetejére, amelyet tovább díszíthetünk színes szórócukorral.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem törvényileg kötelező?…

eteltcsakokosan

A tej világnapja

eteltcsakokosan

Mire ügyeljünk citrusfélék fogyasztása előtt?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató