A földi eper, vagy más néven szamóca igazi kozmopolita. A trópusokon kívül a világ szinte minden részén megtalálható. A szamóca a legkorábban érő gyümölcsünk. A vitaminszegény téli időszak után már alig várjuk a friss, illatos, élénkpiros, zöld galléros bogyókat. Fóliás termesztéssel a szezon még korábbra hozható. Tél vége felé, kora tavasszal sok szamóca érkezik külföldről, például Spanyolországból, Egyiptomból.
Kedveltségét mi sem mutatja jobban, hogy ez a gyümölcs szinte minden kiskertben megtalálható. A kerti változat a „bolti” termékhez képest általában jobb ízű, mert teljesen éretten szedjük, és frissen fogyasztjuk. A kereskedelemben kapható áru kevésbé ízletes, viszont szilárdabb a húsa. A nemesítés során az íz mint tulajdonság másodlagos szerepet kapott az eltarthatósággal és a betegségekkel szembeni ellenállósággal szemben. A termesztésben a fekete fóliával borított, ún. bakhátas technológia a leginkább elterjedt. A szamóca szereti a gyengén savas-semleges (5-7) pH-jú, vályog talajokat, de jól fejlődik laza homoktalajon is, ha az jó táperőben van és a vízellátás megfelelő. A szamóca gyökérzete a felszínhez közel helyezkedik el, ezért a talaj felső rétegének kiszáradására fokozottan érzékeny.
Lássuk tehát, hogy hazánkban melyek a leggyakrabban termesztett szamócafajták, és hogyan különböztethetjük meg őket egymástól!
Elsanta
Hollandiából származik, nálunk jelenleg ez a legnagyobb felületen termesztett fajta. Korán érik, termőképessége nagyon jó. A gyümölcs narancsvörös, erősen fényes, kúp alakú, közepes vagy nagy méretű. Gyümölcshúsa szilárd, szintén narancsvörös, gyakran üreges. Íze közepes, frissen fogyasztásra és fagyasztásra is termesztik. A kiolvasztott gyümölcs minősége közepes.
Honeoye
Az Egyesült Államokból származik, nagy mennyiségben szaporítják ezt a fajtát. Gyümölcse sötétvörös, erősen fényes, kúp alakú, közepes méretű, gyümölcshúsa szilárd, íze édes-savas, közepesen aromás. A fagyasztott gyümölcs minősége jó. Mivel korán érik, a korai virágzása miatt a késő tavaszi fagyok károsíthatják. Frissfogyasztásra, feldolgozásra és gyorsfagyasztásra is javasolt.
Onebor
Olasz fajta. Gyümölcse vörös, közepesen, vagy erősen fényes, kúp alakú, nagyméretű. Húsa világospiros, szilárd, gyakran üreges, íze jó. Kicsit később érik az előző két fajtánál. Termőképessége igen jó. Frissfogyasztásra és gyorsfagyasztásra ajánlott.
Cleary
Olasz származású fajta. Gyümölcse középpiros, fényes, kúp alakú, nagy méretű. Húsa szilárd, ritkán üreges, jó ízű. Korai érésű, az Elsanta előtt 6-8 nappal érik. Termőképessége jó, levélbetegségekkel szemben ellenálló.
Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt mindig gondosan mossuk meg a gyümölcsöt, mert nem tudhatjuk, milyen termesztéstechnológiai környezetből jött!