Ételtcsakokosan

Kompót, mikor ha nem most?

2016. szeptember 12.

Alma, körte és birsalma, ilyenkor ősszel ezekből nem csak süteményeket, pitéket, birssajtot, hanem kompótot is készíthetünk. Gyermekkorunkból szép emlékeket csal elő a kompót: a nagymamánál mindig volt hétvégente, vagy éppen betegség után a diéta idején anyukánk ezzel kedveskedett. Desszertnek, uzsonnának, valamint húsok mellé köretnek is alkalmas a fűszeres gyümölcs. 

1111

Érdemes az ép, egészséges gyümölcsöket eltenni télire, míg a kicsit sérült vagy csúnyább (körte esetén már érett, ezért hosszú távon nem tárolható) darabok ideálisak a kompóthoz. Az alapanyagok és fűszerek aránya tényleg ízlés szerint kerülnek kimérésre. Lehet külön-külön főzni a kompótokat, de lehet vegyesen is, ilyenkor figyeljünk, hogy a birsalma keményebb és több időre van szüksége, míg megpuhul.

Alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, hámozzuk meg és távolítsuk el a magházat. Kockázzuk fel, szórjuk egy lábosba, öblítsük át még egyszer, majd jöhet rá víz, citromlé, fűszernek: gyömbér, fahéj, szegfűszeg és végül cukor. Kipróbálhatjuk vaníliával, gyömbérrel, citrus héjával, esetleg kis chilivel, hogy pikáns legyen. Addig főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs és forrón töltsük tiszta üvegekbe.

A befőzés szabályairól itt olvashatnak részletesen.

Fotó forrása: femcafe.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kiváló cukorhelyettesítő a datolya

eteltcsakokosan

Szabadban biztonságosan

eteltcsakokosan

Konyhai gyakorlatot vizsgáltak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató