Ételtcsakokosan

Kollégáink kedvenc süteményei

2014. december 25.
DSC_0477-1024x682

Csoki kocka

Tészta:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 5 ek liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

A tojás sárgákat habosra keverjük a porcukorral, adagonként hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet és a kakaóport. Végül adagonként hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, és 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróbáig).

 Krém:

  • 250 g margarin
  • (2 db egész tojás)
  • 3 ek kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 ek liszt

A lisztet simára keverjük a tejjel, és főzött krémet készítünk. Amíg kihűl, a margarint habosra keverjük a kakaóporral és a cukorral, majd hozzá keverjük a kihűlt krémet. Ha elkészült a tésztára kenjük. (Az eredeti recept szerint kell bele két tojás is, amit én el szoktam hagyni, mert egyrészt túlzottan folyós lesz a krém, másrészt pedig tovább eláll.*) Ízlés szerint még meglocsolható csoki mázzal. Mivel a krémen nehéz szépen elkenni, én csak rácsorgatni szoktam, ami kicsit fel is dobja.

Csoki máz

  • 4 ek cukor
  • 4 ek kakaópor
  • 4 ek víz
  • 4 dkg margarin

A cukrot a kakaóporral és a vízzel elkeverjük, és lassan addig főzzük, amíg sűrű, fényes masszát nem kapunk. A máz akkor jó, ha egy pohár hideg vízbe cseppentve a csepp egyben marad. Ekkor belekeverjük a margarint, és a süteményre terítjük.

DSC_0477-1024x682Mézeskrémes
Hozzávalók a tésztához:

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 40 dkg liszt

Hozzávalók a krémhez:

  • ½ l tej
  • 4 (púposabb) evőkanál liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 evőkanál keserű kakaópor

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg vaj

A süti készítését érdemes a krémmel kezdeni, mert amíg a lapokat sütjük van ideje kihűlni.

A krémhez forraljuk fel a tejet a liszttel és a cukorral, kis lángon, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha besűrűsödött vegyük le és hagyjuk kihűlni (itt az ideje a sütilapokat elkészíteni!). Ezt követően keverjük habosra a margarint és tegyük hozzá a krémhez (ami már kicsit sem meleg!). Én robotgépet szoktam használni lassú fokozaton, mert így sokkal könnyebb elkeverni a masszát. Ha végeztünk, osszuk két felé a krémet, az egyik felébe tegyük bele a vaníliás cukrot, a másikba ízlés szerint a 3-4 kanál kakaóport és keverjük össze. Ezzel elkészült a “szuperfinom” töltelék.

A tésztához egy kis edényben forraljunk vizet, egy nagyobba pedig üssük bele a két tojást, tegyük bele a cukrot és mézet, majd a gőz fölött kevergessük addig, hogy aránylag folyós legyen, de vigyázat, meg ne főzzük a tojást! (ez kb. 1-2 perc alatt megvan). Levétel után adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd gyúrjuk össze. A tészta elég kemény és nehezen nyújtható lesz, ez ilyen sajnos. Ezután osszuk 3 egyforma részre a tésztát (Tipp: amelyik gombóccal épp nem dolgozunk érdemes folpackba csomagolni és visszatenni gőz fölé (már nem kell, hogy lobogjon a víz), mert így puhább marad). A három kupacot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk (vagy bármilyenformájúra, a lényeg, hogy aránylag egyforma legyen). Próbáljuk meg olyan vékonyra nyújtani, amilyenre csak tudjuk (de azért nem rétestészta vékonyságúra), majd szórjunk lisztet egy tepsi fenekére (fordítsuk meg és az alján süssük a lapokat), rakjuk rá a lapot és tegyük be 190-200 fokos sütőbe. A tészta kb. 5 perc alatt megsül, ezért nagyon kell vigyázni, hogy meg ne égjen!

Ha mindhárom lap teljesen kihűlt, tegyük bele a krémet, mindegy milyen sorrendbe, én a csokit szoktam alulra raktuk, tehát lap – csokikrém – lap – vaníliás krém – lap sorrendben.

Ugyan szuper tortabevonókat lehet kapni a boltokban, én mégis arra buzdítok mindenkit, hogy készítse maga el ezt a nagyon egyszerű és isteni finom mázat. Ehhez a kakaóport és a cukrot keverjük el az 1 dl vízben és folyamatosan kevergetve kezdjük el főzni, addig, amíg a víz zöme elfő róla. Akkor jó, amikor a massza kevergetés közben már nem folyik egyből össze, hanem kezd kicsit „gumiszerűvé” válni. Ha elérkezett ez az állapot, vegyük le a tűzről a mázat és rögtön keverjük bele a vajat. Addig kavargassuk, amíg szép krémes masszává össze nem áll, majd tegyük a süti tetejére. Ezután következik a folyamat legnehezebb része, tegyük hidegre a mézeskrémest és minimum 12 (de inkább több) óráig ne nyúljunk hozzá. Ennyi idő kell ahhoz, hogy, összeérjenek az ízek, megpuhuljon a tészta és fel lehessen szeletelni a sütit. A siker garantált, jó étvágyat hozzá! 🙂

A Mama héthatáron híres keksztortája
Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 8-10 dkg liszt
  • 2-3 evőkanál keserű kakaópor
  • diónyi margarin
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csomag háztartási keksz

Elkészítés:

A tojásfehérjét és sárgáját válasszuk el egymástól. (A fehérjét kemény habbá kell majd vernünk.) A sárgájához keverjük hozzá a cukrot, a kakaót a tejet és a lisztet. Először csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy a lisztet csomómentesen el tudjuk keverni, ezután öntsük csak bele a maradékot. A krémet kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik, majd a tűzről levéve rögtön adjuk hozzá a margarint és a vaníliás cukrot, majd óvatosan keverjük bele felvert tojásfehérjét.

A kekszeket egyenként mártsuk bele langyos tejbe, majd egymás mellé tegyük bele olyan formába, amilyenbe szeretnénk. Ez lehet tortaforma, de akár egy tepsi is. Egy réteg kekszre jöhet kb. 1 cm vastagon a krém, majd újabb kekszréteg, újabb krém. Teljesen minden milyen magasra készítjük, ez úgyis az edénytől függ, amit használunk hozzá. Az utolsó réteg legyen keksz, bár ez sem szentírás. Ezt követi a várakozás, amíg megpuhul a keksz és összeáll a torta, ez kb. 8-10 óra legalább. Az eredmény ugyan kifogásolhatatlan, de ha a gasztronómiai élvezetet még tovább akarjuk fokozni, mindenképpen kínáljunk a sütihez tejszínhabot! Aki szereti, keverhet kókuszreszeléket a krémbe, vagy szórhat a süti tetejére is, én személy szerint jobban szeretem anélkül. 🙂 Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Legyünk a konyhában is környezettudatosak!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató