Ételtcsakokosan

Kollégáink kedvenc süteményei

2014. december 25.
DSC_0477-1024x682

Csoki kocka

Tészta:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 5 ek liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

A tojás sárgákat habosra keverjük a porcukorral, adagonként hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet és a kakaóport. Végül adagonként hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, és 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróbáig).

 Krém:

  • 250 g margarin
  • (2 db egész tojás)
  • 3 ek kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 3 ek liszt

A lisztet simára keverjük a tejjel, és főzött krémet készítünk. Amíg kihűl, a margarint habosra keverjük a kakaóporral és a cukorral, majd hozzá keverjük a kihűlt krémet. Ha elkészült a tésztára kenjük. (Az eredeti recept szerint kell bele két tojás is, amit én el szoktam hagyni, mert egyrészt túlzottan folyós lesz a krém, másrészt pedig tovább eláll.*) Ízlés szerint még meglocsolható csoki mázzal. Mivel a krémen nehéz szépen elkenni, én csak rácsorgatni szoktam, ami kicsit fel is dobja.

Csoki máz

  • 4 ek cukor
  • 4 ek kakaópor
  • 4 ek víz
  • 4 dkg margarin

A cukrot a kakaóporral és a vízzel elkeverjük, és lassan addig főzzük, amíg sűrű, fényes masszát nem kapunk. A máz akkor jó, ha egy pohár hideg vízbe cseppentve a csepp egyben marad. Ekkor belekeverjük a margarint, és a süteményre terítjük.

DSC_0477-1024x682Mézeskrémes
Hozzávalók a tésztához:

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 40 dkg liszt

Hozzávalók a krémhez:

  • ½ l tej
  • 4 (púposabb) evőkanál liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 evőkanál keserű kakaópor

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg vaj

A süti készítését érdemes a krémmel kezdeni, mert amíg a lapokat sütjük van ideje kihűlni.

A krémhez forraljuk fel a tejet a liszttel és a cukorral, kis lángon, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha besűrűsödött vegyük le és hagyjuk kihűlni (itt az ideje a sütilapokat elkészíteni!). Ezt követően keverjük habosra a margarint és tegyük hozzá a krémhez (ami már kicsit sem meleg!). Én robotgépet szoktam használni lassú fokozaton, mert így sokkal könnyebb elkeverni a masszát. Ha végeztünk, osszuk két felé a krémet, az egyik felébe tegyük bele a vaníliás cukrot, a másikba ízlés szerint a 3-4 kanál kakaóport és keverjük össze. Ezzel elkészült a “szuperfinom” töltelék.

A tésztához egy kis edényben forraljunk vizet, egy nagyobba pedig üssük bele a két tojást, tegyük bele a cukrot és mézet, majd a gőz fölött kevergessük addig, hogy aránylag folyós legyen, de vigyázat, meg ne főzzük a tojást! (ez kb. 1-2 perc alatt megvan). Levétel után adjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd gyúrjuk össze. A tészta elég kemény és nehezen nyújtható lesz, ez ilyen sajnos. Ezután osszuk 3 egyforma részre a tésztát (Tipp: amelyik gombóccal épp nem dolgozunk érdemes folpackba csomagolni és visszatenni gőz fölé (már nem kell, hogy lobogjon a víz), mert így puhább marad). A három kupacot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk (vagy bármilyenformájúra, a lényeg, hogy aránylag egyforma legyen). Próbáljuk meg olyan vékonyra nyújtani, amilyenre csak tudjuk (de azért nem rétestészta vékonyságúra), majd szórjunk lisztet egy tepsi fenekére (fordítsuk meg és az alján süssük a lapokat), rakjuk rá a lapot és tegyük be 190-200 fokos sütőbe. A tészta kb. 5 perc alatt megsül, ezért nagyon kell vigyázni, hogy meg ne égjen!

Ha mindhárom lap teljesen kihűlt, tegyük bele a krémet, mindegy milyen sorrendbe, én a csokit szoktam alulra raktuk, tehát lap – csokikrém – lap – vaníliás krém – lap sorrendben.

Ugyan szuper tortabevonókat lehet kapni a boltokban, én mégis arra buzdítok mindenkit, hogy készítse maga el ezt a nagyon egyszerű és isteni finom mázat. Ehhez a kakaóport és a cukrot keverjük el az 1 dl vízben és folyamatosan kevergetve kezdjük el főzni, addig, amíg a víz zöme elfő róla. Akkor jó, amikor a massza kevergetés közben már nem folyik egyből össze, hanem kezd kicsit „gumiszerűvé” válni. Ha elérkezett ez az állapot, vegyük le a tűzről a mázat és rögtön keverjük bele a vajat. Addig kavargassuk, amíg szép krémes masszává össze nem áll, majd tegyük a süti tetejére. Ezután következik a folyamat legnehezebb része, tegyük hidegre a mézeskrémest és minimum 12 (de inkább több) óráig ne nyúljunk hozzá. Ennyi idő kell ahhoz, hogy, összeérjenek az ízek, megpuhuljon a tészta és fel lehessen szeletelni a sütit. A siker garantált, jó étvágyat hozzá! 🙂

A Mama héthatáron híres keksztortája
Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 8-10 dkg liszt
  • 2-3 evőkanál keserű kakaópor
  • diónyi margarin
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csomag háztartási keksz

Elkészítés:

A tojásfehérjét és sárgáját válasszuk el egymástól. (A fehérjét kemény habbá kell majd vernünk.) A sárgájához keverjük hozzá a cukrot, a kakaót a tejet és a lisztet. Először csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy a lisztet csomómentesen el tudjuk keverni, ezután öntsük csak bele a maradékot. A krémet kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik, majd a tűzről levéve rögtön adjuk hozzá a margarint és a vaníliás cukrot, majd óvatosan keverjük bele felvert tojásfehérjét.

A kekszeket egyenként mártsuk bele langyos tejbe, majd egymás mellé tegyük bele olyan formába, amilyenbe szeretnénk. Ez lehet tortaforma, de akár egy tepsi is. Egy réteg kekszre jöhet kb. 1 cm vastagon a krém, majd újabb kekszréteg, újabb krém. Teljesen minden milyen magasra készítjük, ez úgyis az edénytől függ, amit használunk hozzá. Az utolsó réteg legyen keksz, bár ez sem szentírás. Ezt követi a várakozás, amíg megpuhul a keksz és összeáll a torta, ez kb. 8-10 óra legalább. Az eredmény ugyan kifogásolhatatlan, de ha a gasztronómiai élvezetet még tovább akarjuk fokozni, mindenképpen kínáljunk a sütihez tejszínhabot! Aki szereti, keverhet kókuszreszeléket a krémbe, vagy szórhat a süti tetejére is, én személy szerint jobban szeretem anélkül. 🙂 Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Munkahelyi ebéd útja

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Főzz főzeléket!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató