Ételtcsakokosan

Zöldségek a grillen

2018. június 14.

Szinte minden zöldséget lehet grillezni, különösen finom frissen grillezve a cukkini, a padlizsán, a kaliforniai paprika, vagy a spárga. A zöldségeket manapság roppanósra grillezik, éppen csak a felületüket sütik, pirítják meg.


zöldséggrill
Mindegyik különböző ízvilágot biztosít a kerti parti során, elkészítésüknél azonban érdemes odafigyelni a következő higiénés szabályokra. Amennyiben ezeket betartjuk, nemcsak finom ételeket fogunk készíteni, de azok biztonságosak is lesznek.

  • Megbízható helyről származó és kitűnő minőségű alapanyagokból dolgozzunk.
  • Az ételkészítés környezete mindig legyen tiszta.
  • A kertben is tartsuk távol fedéssel, takarással a rovarokat, a házi kedvenceket az ételektől.
  • Az előkészítéséhez és a sütéshez tiszta eszközöket, edényeket és ivóvíz minőségű vizet használjunk.
  • Minden zöldséget mossunk meg felszeletelés előtt, ezután lehetőleg külön zöldségvágó deszkán aprítsuk fel.
  • Csak tiszta grillsütőn kezdjünk hozzá a sütögetéshez.
  • Ne süssük túl az ételeket, mert az égett részek egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak.
  • Fontos, hogy a készre grillezett zöldségeket tartsuk távol a nyers húsoktól, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést.
  • Ne használjuk a zöldségekhez azt a szedőeszközt, csipeszt, villát, amit a nyers húsokhoz használunk.
  • A megsütött zöldségeket tiszta tálra, tálcára helyezzük, ügyelve arra, hogy ne szennyeződhessenek.
  • Azokat a zöldségeket, amelyeket hosszabb ideig kell sütni, mint például a sárgarépát, krumplit, kukoricát, érdemes a grillezés előtt félig megfőzni, és csak ezután a grillrácson megpirítani.
  • Mindig annyit grillezzünk, amennyi elfogy.
  • A grillezett ételek frissen finomak, azokat elkészítés után azonnal fogyasszuk el, készen ne tároljuk.

Tippek húsok grillezéséhez
A különböző húsoknak különböző a megfelelően átsült belső hőmérséklete. Általában a 75 °C belső hőmérsékletű hús már átsült, a baromfiféléknek azonban 76-tól 82 °C-os hőmérsékletre van szükségük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mikor tudni, hogy megromlott?

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Tortilla recept Bernáth Józseftől

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató