Ételtcsakokosan

Zöldségek a grillen

2018. június 14.

Szinte minden zöldséget lehet grillezni, különösen finom frissen grillezve a cukkini, a padlizsán, a kaliforniai paprika, vagy a spárga. A zöldségeket manapság roppanósra grillezik, éppen csak a felületüket sütik, pirítják meg.


zöldséggrill
Mindegyik különböző ízvilágot biztosít a kerti parti során, elkészítésüknél azonban érdemes odafigyelni a következő higiénés szabályokra. Amennyiben ezeket betartjuk, nemcsak finom ételeket fogunk készíteni, de azok biztonságosak is lesznek.

  • Megbízható helyről származó és kitűnő minőségű alapanyagokból dolgozzunk.
  • Az ételkészítés környezete mindig legyen tiszta.
  • A kertben is tartsuk távol fedéssel, takarással a rovarokat, a házi kedvenceket az ételektől.
  • Az előkészítéséhez és a sütéshez tiszta eszközöket, edényeket és ivóvíz minőségű vizet használjunk.
  • Minden zöldséget mossunk meg felszeletelés előtt, ezután lehetőleg külön zöldségvágó deszkán aprítsuk fel.
  • Csak tiszta grillsütőn kezdjünk hozzá a sütögetéshez.
  • Ne süssük túl az ételeket, mert az égett részek egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak.
  • Fontos, hogy a készre grillezett zöldségeket tartsuk távol a nyers húsoktól, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést.
  • Ne használjuk a zöldségekhez azt a szedőeszközt, csipeszt, villát, amit a nyers húsokhoz használunk.
  • A megsütött zöldségeket tiszta tálra, tálcára helyezzük, ügyelve arra, hogy ne szennyeződhessenek.
  • Azokat a zöldségeket, amelyeket hosszabb ideig kell sütni, mint például a sárgarépát, krumplit, kukoricát, érdemes a grillezés előtt félig megfőzni, és csak ezután a grillrácson megpirítani.
  • Mindig annyit grillezzünk, amennyi elfogy.
  • A grillezett ételek frissen finomak, azokat elkészítés után azonnal fogyasszuk el, készen ne tároljuk.

Tippek húsok grillezéséhez
A különböző húsoknak különböző a megfelelően átsült belső hőmérséklete. Általában a 75 °C belső hőmérsékletű hús már átsült, a baromfiféléknek azonban 76-tól 82 °C-os hőmérsékletre van szükségük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sajtoljunk

eteltcsakokosan

Van-e különbség?…

szucseva

Mire tegyük a kanalat, fakanalat?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató