Ételtcsakokosan

Régi újdonság: köles

2015. november 13.

Egyre többet lehet hallani a köles jótékony hatásairól, így a reformtáplálkozás egyik alap élelmiszere lett.  Pedig nem egy új növényről van szó, csak az elmúlt évtizedekben feledésbe merült, most viszont újra reneszánszát éli. A köles egyike a legrégebben termesztett növényeknek, a pázsitfűfélék családjának tagja. Hazánkban viszonylag kis területen termelik, elsősorban termesztett kölest, annak is a sárga és a piros magvú fajtáját.

Magas tápértékű, könnyen emészthető gabona. Rendkívül jó B- és K-vitaminforrás, emellett ásványi anyagokban is igen gazdag (vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban, cinkben). 7 féle aminosavat és nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz, lúgosító hatású élelmiszer.

A boltok polcain többféle formában is megtalálható: hántolva fényezetten és fényezetlenül, liszt formájában, de készítenek belőle pelyhet, sőt igen nagy népszerűségnek örvend az extrudált kölesgolyó is, mely különféle ízesítésekben kapható. Mivel könnyen megavasodik, érdemes csak annyit vásárolni amennyi biztosan elfogy. Ha mégis többet vásárolunk, akkor jól záródó dobozban tároljuk hűvös, száraz helyen.

Semleges ízének köszönhetően a köles igen sokféleképpen elkészíthető. Készülhet belőle főétel, köret, édes vagy sós kása, édesség, lisztje pedig különféle tészták alapja lehet. 2011-ben Magyarország tortája a Kecskeméti barackos kölestorta lett.

Elkészítése a rizshez hasonlítható. Felhasználás előtt válogassuk át, alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, majd háromszoros mennyiségű folyadékban főzhetjük puhára.

Gluténmentes gabona, azonban érdemes ezt minden esetben ellenőrizni a termék csomagolásán, mert a feldolgozás, gyártás során előfordulhat gluténnal történő szennyeződés.

kölesKölesből körözött

Hozzávalók:

  • 1 bögre köles
  • 3 bögre víz
  • lilahagyma
  • mustár
  • só, bors, kömény, pirospaprika

A kölest átválogatjuk és folyó víz alatt alaposan megmossuk, háromszoros mennyiségű sós vízben jó puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk nagyon apróra. Ha kihűlt a köles, adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, ízesítsük mustárral és fűszerezzük meg. Ha krémesebbre szeretnénk, akkor adhatunk hozzá oliva- vagy kókuszolajat. Érdemes néhány órára hűtőszekrénybe tenni, így az ízek még jobban összeérnek.

Friss kenyérrel, pirítóssal és friss zöldségekkel tökéletes reggeli vagy vacsora lehet.

Kép forrása: mindmegette.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Répa, retek, paszternák

szucseva

Vadak: ízben a titok

eteltcsakokosan

A legfinomabb sült gesztenye titka

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató