A köszméte, vagy más néven egres (bizonyos vidékeken piszke), viszonylag kevésbé kedvelt bogyós gyümölcsünk.
A jól megérett egres kifejezetten finom ízű, bár kétségtelen, hogy nem olyan karakteres, mint pl. a szamóca vagy a málna. Emiatt gyakran használják vegyes lekvárokban, kihasználva nagy pektintartalmát is, ami segít a lekvár megfelelő állagának elérésében (jobban sűrűsödik, nem kell olyan sok ideig főzni).
Hűtőben pár napig simán eltartható. Ha a házikertbe ültetnénk köszmétebokrot vagy -fácskát (gyakori a mutatósabb törzses változat is), érdemes elgondolkodni a piros fajtákon is vagy pedig a ribiszkeköszméte, más néven rikő, vagy josta ültetésén. A Josta eredetileg egy ribiszkeköszméte fajta, de nagyon elterjedt és sokszor általánosságban a ribiszkeköszmétét értik alatta. Ez az egres és a fekete ribiszke hibridje, ami a sima egresnél jellegzetesebb ízű és a betegségeknek jobban ellenáll.
Egres lekvár
Hozzávalók:
1,25 kg egres
0,5 kg cukor, vagy 3:1 arányban
Elkészítés:
Az egrest tisztítsuk meg a szárától és alaposan mossuk meg. Lecsepegtetés után keverjük össze a befőzőcukkal, majd főzzük 20-25 percig. A kész lekvárt azonnal töltsük üvegekbe és zárjuk le.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
Mindig ügyelj arra, hogy megbízható helyen vásárolj. Ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyelj! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozd fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek, gyümölcsök számára a 10-15 °C az ideális hőmérséklet. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használj a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.
A befőzés megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan elmosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. Az üvegeket mosogatószeres vízzel mosd el, meleg vízzel öblítsd, forrázd ki, vagy mikrohullámú sütőben forrósítsd át, és tiszta, átvasalt konyharuhára borítsd le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobd pár másodpercre forró vízbe, majd szárítsd le. Az eltenni kívánt gyümölcsöt át kell válogatni – szükség esetén meg kell tisztítani, a hibás részeket kivágni – és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni. Alapos mosással a mikrobák és a növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről. A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve között is moss alaposan kezet!
Fontos! Soha ne fogyassz el romlás jeleit (pl. gázképződést, penészedést, ízelváltozást) mutató terméket!