Ételtcsakokosan

A sokoldalú csicseriborsó

2020. szeptember 14.
nicholas-barbaros-FBbGyco88GU-unsplash.jpg

A csicseriborsó nevéhez híven a bab és a borsó rokona. Őshazája Kis-Ázsia, ahol évezredek óta termesztik, de már az ókorban elterjedt a Mediterráneumban, majd Indiában, sőt Dél-Amerikában is.

Sikerének titka, hogy igen jól tűri a szárazságot, ezért a meleg és csapadékszegény vidékek egyik alapélelmiszere. A babnál vagy a borsónál kevesebbet terem, termésátlaga egy tonna alatt van hektáronként, igaz, ezt rendkívül száraz körülmények között és kezdetleges agrotechnikával művelve is hozza. Öntözéssel a termésátlag a többszörösére növelhető, de még így is elmarad a borsó vagy a bab mögött, ezért termesztése napjainkra Európában visszaszorult. Őshazájában és Indiában viszont az egyik fő élelmiszer- és takarmánynövény. A legnagyobb termesztők India, Pakisztán, Irán, Törökország, de nagy mennyiségben termesztik Afrikában és Ausztráliában is.
A csicseriborsó Magyarországon már régóta ismert. Az első írásos említése a XV. század elejéről való, de valószínűleg már a honfoglalók is ismerték. Hasonlóképpen használható, mint a borsó, magas fehérje- és szénhidrát-, valamint magnézium-, vas- és cinktartalma miatt nagyon kedvező étrendi hatású. Főzve, párolva főételnek vagy köretként fogyasztható, de a csicseriborsó az egyik legismertebb arab étel, a hummusz egyik alapanyaga is. Hazánkban régen megpörkölve, kávépótlóként használták, de sózva, pirítva rágcsálnivalónak sem utolsó. Lisztté őrölve kiváltható vele a búzaliszt, így a gluténérzékenyek számára készült ételekben is gyakran előfordul. Elkészítése a szárazbabhoz hasonló, vagyis főzés előtt egy nappal be kell áztatni (figyelve arra, hogy az áztatás során a duplájára fog dagadni), majd puhára főzni. Kapható konzerv formájában is, ez azonnal felhasználható.
A bioélelmiszerek növekvő népszerűségének köszönhetően a csicseriborsó kezd visszatérni a konyhába, hiszen kifejezetten ellenálló a károsítókkal szemben, ezért viszonylag egyszerűen lehet ökológiai módszerekkel termeszteni. Magja nem zsizsikesedik, így a száraz csicseriborsó sokáig tárolható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató