Ételtcsakokosan

Kocsonyakészítés – Hozzávaló: egy csipet türelem

2013. december 28.

A kocsonya a téli disznótorhoz, a téli hónapok ünnepeihez is köthető, egyes vidékeken pedig része a karácsonyi és szilveszteri asztalnak,de előszeretettel fogyasztották vízkeresztkor és farsang idején is. A KOCSONYA MEGMARADT TÉLI ÉTELNEK.

Tradicionálisan télen vannak a disznóvágások, amikor rendelkezésre állnak az ízletes, friss kocsonya alapanyagok, a „kocsonyahúsok” . A jó kocsonya alapja a csülök, a köröm, fül, farok és a bőrke, mert ezek hiányában bizony csak húslevest főzhetünk, kocsonyát nem. Egyes vidékeken a tél vége felé füstölt hozzávalókból, kocsonyahúsokból főzik, gyöngyözve, lassan, óvatosan, nagy gondossággal. A kocsonyafőzésnek minden változatban egy és ugyanaz a lényege: legyen bőséggel kötőszövet és ezzel kollagén is a hozzávalók közt, különben nem lesz kocsonyás. Van, aki zöldséget, répát, petrezselyemgyökeret is tesz bele, mások e nélkül készítik. Bárhogy is készül, zöldséggel vagy a nélkül, a vöröshagyma és fokhagyma elengedhetetlen kellék.

A FŐZÉS A KOCSONYAHÚSOK ELŐKÉSZÍTÉSÉVEL KEZDŐDIK. A bőrös felületeket láng felett megperzseljük, lekaparjuk, majd a többi hússal alaposan, gondosan hideg vízben megmossuk. Alapszabály, hogy hideg vízben tegyük fel a húsokat főni, de csak lassú lángon, és a képződő habot folyamatosan távolítsuk el. A kocsonyát mindig gyöngyözve, fedetlenül főzzük, mert az erős forrástól zavarossá válik. Elkészítéséhez türelem kell, hiszen lassan, órákon át kell főzni. Fűszerezése sokféleképpen történhet. A legegyszerűbb, ha sóval, egész borssal, vörös- és fokhagymával ízesítjük, de tehetünk bele szárított csöves paprikát, borsot, köményt és babérlevelet. Magyarországon általában kisebb, egy-két adagos tálakban kerül asztalra, déli szomszédainknál, a horvátoknál pedig nagy, akár nyolc-tíz személyre szabott tálban dermesztik. A kocsonya a leggyakrabban disznóhúsból készül, de borjú, marha, birka lába és feje, liba, tyúk is keveredhet közé, sőt a disznó akár el is maradhat.

Élelmiszer-biztonsági jó tanács:
A KOCSONYALÉ KÜLÖNÖSEN JÓ TÁPTALAJ A SZENNYEZŐDÉSSEL BELEKERÜLT BAKTÉRIUMOKNAK, EZÉRT A TÁLAK ELKÉSZÍTÉSÉNÉL, SZŰRÉSNÉL KÜLÖNÖSEN FIGYELJÜNK A KÉZ ÉS AZ ESZKÖZÖK, MUNKAFELÜLETEK TISZTASÁGÁRA, AZ ELKÉSZÜLT TÁLAK MIELŐBBI HIDEGRE HELYEZÉSÉRE. A FELOLVADT KOCSONYA MÁR NEM FOGYASZTHATÓ.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Készíts házilag mustot

eteltcsakokosan

Milyen adatokat tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató