Ételtcsakokosan

Kirándulj okosan!

2018. június 12.

A tavasz és a nyár utazásra, túrázásra, táborozásra csalogatja az óvodákat, iskolákat. A hosszabb utakra általában a szülők készítik el az ételeket gyermekeiknek.
ffe06d64cb604c35b0625ae7e9c76906
Az úti csomagba mindig frissen készült szendvics, friss gyümölcs és zöldség, rágcsálnivaló, péksütemény kerüljön, olyan, amit a gyermek „tábori körülmények” között is szívesen elfogyaszt. Csomagolásnál gondolkodjunk előre, mivel nem minden étel és a csomagolása alkalmas arra, hogy utazás közben, vagy állva a kirándulóhelyen a gyermekek könnyen elfogyaszthassák. Figyeljünk arra is, hogy a meleg külső hőmérséklet különösen kedvező a baktériumok szaporodása szempontjából, emiatt az elemózsia könnyen megromlik. Ezért csak egy napra elegendő, hűtést nem igénylő alapanyagokból összeállított szendvicset pakoljunk az útra. Gyerekeinket tájékoztassuk arról, hogy másnap, vagy az étel megromlásának észleléskor ne fogyasszák el a maradékokat. A hűtést igénylő szendvicset, gyümölcsöt, tejes italt hűtőtáskába célszerű becsomagolni, vagy ki kell váltani olyannal, ami hűtés nélkül is eláll.
A zöldségeket, gyümölcsöket mindig megmosva, megtisztítva csomagoljuk be, mert út közben nincs lehetőség azok megfelelő előkészítésére. A hátizsákba érdemes kéztisztító kendőt, szalvétát, papírzsebkendőt is bekészíteni, így utazás közben is van gyermekünknek lehetősége a könnyű kéztisztításra. A táskába úgy pakoljunk be, hogy a tartósabb élelmiszerek kerüljenek alulra, felülre pedig azok az élelmiszerek, amelyeket minél előbb el kell fogyasztani. Szomjoltásra legjobb az ivóvíz, ezért utazáshoz is elsősorban tiszta vizet csomagoljunk. A könnyen kezelhető kulacsok nagyban megkönnyítik az utazás és kirándulás közbeni italfogyasztást. Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a már kibontott elemózsia csomagolását alaposan zárja le, hogy az a táskában ne szennyeződhessen, és ne borulhasson ki, így megelőzve azt, hogy szennyezze a többi élelmiszert. Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy az általunk csomagolt és a szervezett keretek között adott ételeket és italokat fogyassza, legyen nála elegendő ivóvíz, és semmilyen helyzetben ne igyon forrásvizet vagy kútvizet. Az úti csomagba mindig készítsünk gyermekünknek egy-két üres zacskót, amelybe összegyűjtheti a használt csomagolóanyagot, szalvétát, kéztörlő kendőt. Figyelmeztessük, hogy nap végén mindig dobja ki hátizsákból ezt a zacskót egy kukába, hogy az ne okozzon további szennyeződéseket.
sliders-fire-1
Több napos kirándulás esetében száraz süteményeket és nem darabolt, friss gyümölcsöt ajánlunk csomagolni, ezek azonban csak a kiegészítő étkeztetést szolgálják. A több napos kirándulások szervezésekor győződjünk meg arról, hogy gyermekeink szervezett étkeztetése a kirándulás során megoldott és biztonságos.
Jó tudni, hogy gyermekünk általában a kiránduláson sem fogyaszt a megszokottnál több élelmiszert, ezért a pazarlás megelőzése érdekében kerüljük a „túlcsomagolást”.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Étkezzünk évszakok szerint!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató