Ételtcsakokosan

Kiemelten ellenőrzi a hatóság a lengyel tojásszállítmányokat

2016. október 26.

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás a RASFF rendszeren érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) intézkedett az érintett tételek és az azokból készült termékek forgalomból történő kivonásáról. A magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését.

Szalmonellával (Salmonella Enteritidis) fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF). Az eset több tagországot, köztük hazánkat is érinti.

A szalmonella baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek – a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig – elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.

A NÉBIH már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.

Az eset kiterjedtsége, az újonnan felmerült közvetlen hazai érintettsége, valamint a magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel étkezési tojásszállítmányok fokozott vizsgálatát. A november 4-ig tartó ellenőrzéssorozat minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából.

A szalmonellózisról további információk olvashatók cikkünkben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

szucseva

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Hogyan kell megfelelően felengedni a fagyasztott élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató