Ételtcsakokosan

Fenyőrügyszirup

2020. május 27.

Tudjátok, hogy az erdeifenyő is tulajdonképpen gyógynövény? Már az ókorban is használták, fertőtlenítésre: sebeket kezeltek vele, a helyiségeket gyantájával füstöléssel fertőtlenítették.

Manapság a friss, fiatal hajtásokból készült szirupot ajánlják köhögésre, torokfájásra.
Ráadásul egy kellemes erdei séta vagy kirándulás alkalmával bárki gyűjthet magának, nem kell nagyon sok belőle. Mézzel vagy cukorral elkészítve az őszi megfázós hónapokra, egy nagyon jó ízű torokfájásra, köhögéscsillapításra használható népi „gyógyszert” rejthetünk a kamrapolcra.
Ihatjuk a szirupot szörpnek vagy akár kanalazhatjuk is.
Hazánk ugyan nem bővelkedik a fenyőerdőkben, de aki nekifog a készítésnek, forgalommentes helyről gyűjtse a rügyeket. A gyűjtés ideális ideje május eleje-közepe. A leszedett hajtások egészségesek és rovaroktól mentesek legyenek. A 3-7 mm hosszúságú rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre. Használhatunk, lucfenyőt, ezüstfenyőt, erdei fenyőt, jegenyefenyőt akár. Aki nem ismeri a fenyőket, az figyeljen arra, hogy a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa minden része rendkívül mérgező, véletlenül se abból szedjünk. A fenyőrügyeket alaposan mossuk és szárítsuk meg.
Egy 5 literes befőttes üvegbe a cukrot vagy a mézet és a rügyeket rétegezve rakjuk. A rétegeket jól tömködjük le, hogy a lehető legtömörebb legyen.
Zárjuk egy fóliával és kb. egy hónapra tegyük hűvös helyre. 1 hónap múlva szűrjük le és kész is a finom szirup, egy egész évre! Hűtőben tároljuk. Torokfájásra a legjobb! És különleges vacsorákhoz is kiváló étvágygerjesztő! De akár vadhúsokat is megbolondíthatunk vele, különleges ízvilága miatt.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen adatokat tartalmaz?…

eteltcsakokosan

10 tanács a biztonságos uzsonnához

eteltcsakokosan

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató