Sorozatot indítunk a kollégisták számára, hogy a fiatalok is megismerkedjenek az élelmiszerbiztonság szabályaival és ezáltal elkerüljék az élelmiszer okozta megbetegedéseket. A legtöbb kollégiumi szobában ma már hűtőszekrény is található, így azon szerencsére csak a szobatársakkal kell osztozni. Mivel a kollégiumi szobák nem túl nagyok, így a hűtő mérete is kisebb szokott lenni, a megszokott otthoni hűtőszekrénynél. Azonban nagyon fontos, hogy a kisebb mérete ellenére az élelmiszerbiztonsági szabályok még ugyanúgy érvényesek.
Kövesd az alábbi tippeket, és ne felejtsd el, hogy ha a hűtést igénylő élelmiszer vagy otthonról hozott készétel gyorsan a megfelelően működő hűtőszekrénybe kerül, akkor megelőzheted az élelmiszerek romlási folyamatait az élelmiszer eredetű megbetegedéseket.
- A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
- Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy hűtőhőmérőt! Ilyen speciális hőmérő nagyobb bevásárlóközpontokban kapható.
- Ha teljesen tele van a hűtőszekrény, nagyobb teljesítményre kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
- Az otthonról hozott ételt tiszta, fedett tárolóedénybe tedd és így helyezd el a hűtőben!
- A romlandó élelmiszereket 2 órán belül tedd be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken). Tehát az egész éjjel kint felejtett pizzát már semmiképp se edd meg!
- Tartsd tisztán a hűtőt, és dobd ki a lejárt élelmiszereket!
Az elrendezés szabályai:
- Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
- A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
- A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
- Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.