Ételtcsakokosan

Kicsi a hűtőszekrény? Maximalizáld az élelmiszerbiztonságot!

2015. március 5.
hutoszekreny_bentiv2-1024x1024

Sorozatot indítunk a kollégisták számára, hogy a fiatalok is megismerkedjenek az élelmiszerbiztonság szabályaival és ezáltal elkerüljék az élelmiszer okozta megbetegedéseket. A legtöbb kollégiumi szobában ma már hűtőszekrény is található, így azon szerencsére csak a szobatársakkal kell osztozni. Mivel a kollégiumi szobák nem túl nagyok, így a hűtő mérete is kisebb szokott lenni, a megszokott otthoni hűtőszekrénynél. Azonban nagyon fontos, hogy a kisebb mérete ellenére  az élelmiszerbiztonsági szabályok még ugyanúgy érvényesek.

Kövesd az alábbi tippeket, és ne felejtsd el, hogy ha a hűtést igénylő  élelmiszer vagy otthonról hozott készétel gyorsan a megfelelően működő  hűtőszekrénybe kerül, akkor megelőzheted az élelmiszerek romlási folyamatait az élelmiszer eredetű megbetegedéseket.

  • A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
  • Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy hűtőhőmérőt! Ilyen speciális hőmérő nagyobb bevásárlóközpontokban kapható.
  • Ha teljesen tele van a hűtőszekrény, nagyobb teljesítményre kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
  • Az otthonról hozott ételt tiszta, fedett tárolóedénybe tedd és így helyezd el a hűtőben!
  • A romlandó élelmiszereket 2 órán belül tedd be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken). Tehát az egész éjjel kint felejtett pizzát már semmiképp se edd meg!
  • Tartsd tisztán a hűtőt, és dobd ki a lejárt élelmiszereket!

Az elrendezés szabályai:

  • Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
  • A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
  • A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
  • Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.

hutoszekreny_bentiv2-1024x1024
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató