Ételtcsakokosan

Kérdezz-felelek covid vs élelmiszerbiztonság

2020. április 15.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a jelenlegi vírushelyzet esetleges élelmiszer-biztonsági vonatkozásait.
Az alábbiakban a koronavírussal kapcsolatos „kérdezz-felelek” segítségével tájékozódhattok a legfontosabb tudnivalókról.
Fertőzhet-e a COVID-19 koronavírus élelmiszerek közvetítésével?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.
Mennyi ideig életképes a COVID-19 koronavírus a felületeken?
A koronavírusok néhány órán át vagy akár több napig is életben maradhatnak különféle felületeken (felület típusától, hőmérséklettől, páratartalomtól, vírus törzsétől, mennyiségétől függően).
Szükséges-e gyakrabban fertőtleníteni a konyhai felületeket?
Használattól, igénybevételtől függően nem kizárólag a járványügyi helyzetre tekintettel, hanem általános higiénés szempontok alapján is időnként szükséges a konyhai felületek fertőtlenítése. Ebben a helyzetben azonban naponta többször is szükséges fertőtleníteni azokat a konyhai felületeket, melyeket kézzel érintünk, például az étkezőasztalt, kilincseket, hűtő fogantyúját.
Hogyan fertőtlenítsük a konyhai felületeket?
A tisztítás és a fertőtlenítés két külön folyamat. A felületeket fertőtlenítés előtt tisztítsuk meg a felületi szennyeződésektől, ezzel azonban a kórokozó mikrobák a felületen maradhatnak. A fertőtlenítéshez vegyszeres kezelésre van szükség (hypo oldat, vagy 70%-os alkohol). A fertőtlenítőszert a gyártó által javasolt koncentrációban hígítsuk és a gyártó által javasolt ideig hagyjuk a felületen, majd az élelmiszerrel érintkező felületekről (asztal, munkalap) bő vízzel mossuk le. A fertőtlenítőszerek használatakor mindig viseljünk védőkesztyűt, és kerüljük a fertőtlenítőszer gőzének a belégzését, illetve tartsuk be az egyéb, a csomagoláson feltüntetett óvó rendszabályokat.
Hogyan kell kezelni a háztartási hulladékot?
A konyhai szemetesbe csak a konyhában keletkezett hulladékot érdemes bedobni, és azt naponta üríteni.
Akiknél a betegség tünetei jelentkeznek, és emiatt háztartásukban történik meg az izoláció, a fertőzésveszélyes hulladékot (pl. papír zsebkendő) dupla műanyag hulladékgyűjtő zsákban szükséges gyűjteni.
Hőkezeléssel elpusztítható a koronavírus?
Igen. A koronavírus jellemzően +60°C feletti hőmérsékleten elpusztul, ezért biztonságos hőkezelés esetén (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet tartása), ételben, élelmiszerben esetlegesen jelen lévő vírus inaktívvá válik.
Biztonságos-e, ha beteg személy készíti az ételt?
Nem. Betegség esetén kerülendő az ételkészítés. Beteg személy lehetőleg ne tartózkodjon az ételkészítés ideje alatt a konyhában. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy egy beteg személy készítse az ételt, fokozottan figyelni kell a higiéniára. Vegyen szájmaszkot, hogy elkerülje az arc, száj, orr érintését. Tüsszentés, köhögés, orrfújás esetén papír zsebkendő használata javasolt, majd alapos kézmosás, kézfertőtlenítés szükséges, Ajánlott az alaposan átfőzött-, sütött ételek készítése. A kész ételeket minden esetben le kell fedni az utófertőzés elkerülése érdekében. Mosogatásnál, takarításnál virucid hatású szerek használata javasolt.
Melyek azok a pontok a konyhában, amikre különösen kell figyelni járvány idején?
A konyhai mosogató szivacs nedves és nagy felülete megfelelő környezetet biztosít kórokozó mikrobák túlélése, szaporodása számára, ezért fontos, hogy használat után préseljük ki és szárítsuk meg, illetve cseréljük gyakrabban, valamint lehetőleg használjunk mosogató kefét, mivel az könnyebben tisztítható.
A konyharuha szintén egy kedvező, nedves felület lehet, érdemes naponta cserélni. Minden esetben legyen külön kéztörlő. Kézmosásra használjuk a fürdőszobai mosdókagylót.
A mosogatódézsát minden főzés után ecetes vízzel és tiszta szivaccsal, míg minden mosogatás után a mosogatószeres szivaccsal töröljük ki.
A konyhai szemetes külső felülete könnyen szennyeződhet, naponta többször érünk hozzá, tisztítsuk meg hetente legalább egyszer. Betegség tünetei esetén naponta szükséges a hulladékgyűjtő fertőtlenítése.
A vágódeszka esetében fontos, hogy külön vágódeszkát használjuk nyers húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz, pékáruhoz és a készételekhez (pl.: sültek, vagdaltak). Mosogatásukhoz forró vizet használjunk.
Ételkészítés, étkezés közben kerüljük az okos telefon, tablet, stb., használatát.
Igyekezzünk gyakrabban szellőztetni a konyhában.
Eltérő tisztaságú tevékenységek között, az ételkészítés különböző fázisai között mossuk és fertőtlenítsük kezünket.
Biztonságos-e ételt rendelni?
Élelmiszer előállító egységben csak egészséges személy dolgozhat, és a kiszállítást is csak egészséges személy végezheti. Lehetőség szerint kerülni kell a készpénzes fizetést. Az étel kicsomagolását követően javasolt a kézmosás, kézfertőtlenítés. Az ételt elfogyasztás előtt forrósítsuk fel.
Mire kell figyelni csomagolatlan élelmiszerek vásárlása esetén?
A csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket bő vízzel alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Vásárlás során használjunk egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését, különösen pékáruk vásárlásakor. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket.
Milyen élelmiszert lehet lefagyasztani?
Fagyasztásra szánt élelmiszer vásárlását megelőzően mindenképp érdemes leellenőrizni a fagyasztóban lévő készleteket. Fagyasztani lehet húsféléket, halat, zöldségféléket, gyümölcsöket, vajat, túrót, készételeket. Fontos, hogy az egyes terméktípusokat elkülönítetten helyezzük el a fagyasztóban, hogy azok ne érintkezzenek. Fontos, hogy adagokra osztva fagyasszuk le, lehetőleg légmentesen az élelmiszereket. Fontos, hogy a zacskóra írjuk rá, hogy mit tartalmaz, és azt is, hogy mikor tettük a fagyasztóba.
Meddig tárolható a fagyasztott élelmiszer?
Függ a fagyasztás hőmérsékletétől, időtartamától.
Általában:
• Húsfélék: baromfi 3-4 hónap, marha-, bárány-, sertéshús 4-6 hónap, darált hús 1-2 hónap
• Hal 3 hónap
• Zöldségfélék 12 hónap
• Gyümölcsfélék 9 hónap
• Készétel 1-2 hónap
• Vaj, vajkrém, túró 3-4 hónap
Igyekezzünk azokat az élelmiszereket elfogyasztani először, melyeknek közelebb van az eltarthatósági/minőségmegőrzési határideje.
A felolvasztás mindig hűtőben történjen.
Vásárlóként mit tehetünk a fertőzésveszély csökkentése érdekében?
A vásárlások számát csökkentsük, írjunk bevásárló listát, ezzel az üzletben töltött időt is csökkenthetjük. Lehetőség szerint háztartásonként egy fő menjen vásárolni, így kisebb az esélye nagyobb tömegek kialakulásának. Az üzletbe lépés előtt fertőtlenítsük a kezünket, és ezt ismételjük meg vásárlást követően is. Kerüljük az arc, száj, orr érintését. Tartsunk 2m távolságot másoktól, sorban állás és vásárlás közben is. Lehetőség szerint válasszuk a bankkártyás fizetési lehetőséget. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket.
Étrend-kiegészítők fogyasztásával megelőzhető a COVID-19 koronavírus fertőzés?
Nem. Az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek megelőzésére vagy kezelésére. Az immunrendszer erősítése érdekében fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt, étkezzünk változatosan és igyunk sok folyadékot (elsősorban vizet).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Júliusi frissítő — a magyar dinnye

eteltcsakokosan

Szegedi színészekkel mesél a Nébih

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató