Ételtcsakokosan

Ki gondolta volna?

2015. november 17.

Kis túlzással azt állíthatjuk, hogy a karalábé, kelbimbó, karfiol és brokkoli is káposzta. Mivel a káposztafélék családjába tartoznak ezek a zöldségek: a karalábé módosult szár, a kelbimbó rügy, míg a brokkoli és a karfiol módosult virág.

karalabe2Karalábé

Magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető.

Termesztés: A karalábé – ha nem vesszük számításba a palántanevelésre fordítandó időt – a legrövidebb tenyészidejű zöldségfélék közé tartozik. Ez teszi lehetővé, hogy a kiskertekben, a házak körüli kertekben az év különböző részeiben termeljék, szedjék és fogyasszák. Cserébe igényes növény, tápanyagban gazdag és a hőmérséklet ingadozásra is érzékeny.

Vásárlás: Olyan helyen vegyük a zöldséget, ahol még levelestül kapható és magunk tépjük/téphetjük le.

Tárolás: A karalábét vastagabb héja miatt egy ideig száraz hűvös helyen lehet tárolni, de érdemes minél hamarabb felhasználni, mert kiszárad, „fásodik”.

Felhasználása: A karalábé a húslevesek és a gyerekeknek készült főzelék alapja, de vállalkozó kedvű háziasszonyok kipróbálhatják salátába, rakottan vagy akár rántva.

Kelbimbó

A vadkáposzta egy termesztett változata, amit a 19. században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik. Kétéves, vagyis első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést. A kelbimbók beltartalmi értéke jelentős, sok A-, B1-, B- és C-vitamint tartalmaznak, és számottevő az emészthető rost- és fehérjetartalmuk is. Nagy értéke, hogy kifejezetten téli zöldség, tehát akkor kerülhet a család asztalára, amikor viszonylag kevés és drága a friss zöldség.

Termesztés: Tápanyagban gazdag, napfényes helyre kell ültetni, vízigényes, úgyhogy gyakran kell locsolni.

Vásárlás: Szorosan zárt levelekkel, ruganyos, friss zöld állapotában vegyük meg a kelbimbót.

Tárolás: Nyersen nem tárolható sokáig, mivel hamar kiszárad, érdemes lefagyasztani – akár nyersen, akár sós vízben előfőzve – és felhasználásnál elővenni.

Felhasználása: Bimbói sokféleképp elkészíthetők. C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.

 kelbimbo_brokkoli_karfiol

Karfiol

Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. Ásványi sókban is gazdag.

Termesztés:  a karfiol viszonylag hűvös, párás időjárást kedveli, számára az optimális hőmérséklet a 20 fok. Ha őszi termesztésre, késő őszi betakarításra szánjuk a karfiolt, számolnunk kell azzal, hogy a növény tenyészideje fajtától függően 60–80 nap, esetleg még hosszabb. Tehát a legmelegebb nyári napokon kell a hűvös, nedves környezetet biztosítani.

Vásárlás: Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek, valamint kemény, enyhén rugalmasak az állaguk.

Tárolás: a korábbiakhoz hasonlóan, szintén fagyasztani érdemes.

Felhasználás: Húspótló ételként rántva, vagy darált hússal dúsítva rakott karfiolként, levesnek, előfőzve saláták alkotórésze is lehet, de savanyúságnak eltéve is igen kitűnő. Mindig alaposan mossuk meg a rózsákat és csepegtessük el.

broccoli-389890_1920Brokkoli

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9), de jelentős a B1, B2, B3 és C vitamin, valamint kalcium, és vastartalma is.

Termesztés: Nem nagyigényű növény, hideget és meleget is jól viseli és ami a legfontosabb: folyamatosan terem fő virágzat levágása után a levélhónalji rügyekből új fejecskék képződnek, és ez egészen az őszi fagyok beálltáig tart. Akkor kell levágni őket, amikor már kifejlődtek, de még nem nyíltak szét.

Tárolás: Mint ahogy a káposztafélék, a brokkoli sem áll el sokáig nyers állapotban, így feldolgozni, vagy fagyasztani érdemes.

Felhasználás: Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető. Salátába, krémlevesnek. Mindig alaposan mossuk meg a rózsákat és csepegtessük el.

Fontos szabályok:

  • Mindig megbízható helyen vásároljunk
  • Alaposan mossuk le a zöldségeket, mivel földközeli növényekről van szó.

Forrás: balintgazda.hu, wikipedia.hu

Képek forrása: gyogyszernelkul.com, wellnesscafe.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sajtok a grillen

szucseva

Kézmosással a megbetegedések ellen

eteltcsakokosan

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató