A Jackfruit az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Bangladesh nemzeti gyümölcse.
Ez a legnagyobb fán termő gyümölcs a Földön. Tömege a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t , átmérője az 50 cm-t is elérheti. A gyümölcsre jellemző, hogy belül a közepén és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér rágógumiszerű anyag van.
A gyümölcshúst rózsákra lehet szedni, és ezeken a citromsárga rózsákon belül van a mag. Jellegzetes, banán, őszibarack és mangó keverékére emlékeztető, édes íze van, ami mellé társul egy saját aromaanyag is.
Kissé éretlen formájában a gyümölcs textúrája szálas és rostos, hasonló bizonyos húsokéhoz. Bármilyen módon ízesíthető.
Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánljuk húsok helyett, párolva, grillezve, salátákhoz, édességekhez, levesekhez, vagy akár nyersen is. A pulled pork-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják.
A jackfruit tartalmaz A- és C-vitamint, B1-, B2-, B3- és B6-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot (303 mg / 100 g), vasat, cinket, folsavat és rostot. 100 g jackfruit nagyjából 2 g fehérjét és 3,6 g rostot tartalmaz. Az éretlen jackfruitnak (amelyet a konzerv is tartalmaz) alacsony a glikémiás indexe: 11-es, így diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják.
Kalóriában szegény, 100 g jackfruit 94 kalóriát tartalmaz.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom