Ételtcsakokosan

A legnagyobb fán termő gyümölcs

2020. november 23.
jackfruit-on-plate-thumb-732x549.jpg

A Jackfruit az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Bangladesh nemzeti gyümölcse.

Ez a legnagyobb fán termő gyümölcs a Földön. Tömege a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t , átmérője az 50 cm-t is elérheti. A gyümölcsre jellemző, hogy belül a közepén és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér rágógumiszerű anyag van.
A gyümölcshúst rózsákra lehet szedni, és ezeken a citromsárga rózsákon belül van a mag. Jellegzetes, banán, őszibarack és mangó keverékére emlékeztető, édes íze van, ami mellé társul egy saját aromaanyag is.
Kissé éretlen formájában a gyümölcs textúrája szálas és rostos, hasonló bizonyos húsokéhoz. Bármilyen módon ízesíthető.
Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánljuk húsok helyett, párolva, grillezve, salátákhoz, édességekhez, levesekhez, vagy akár nyersen is. A pulled pork-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják.
A jackfruit tartalmaz A- és C-vitamint, B1-, B2-, B3- és B6-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot (303 mg / 100 g), vasat, cinket, folsavat és rostot. 100 g jackfruit nagyjából 2 g fehérjét és 3,6 g rostot tartalmaz. Az éretlen jackfruitnak (amelyet a konzerv is tartalmaz) alacsony a glikémiás indexe: 11-es, így diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják.
Kalóriában szegény, 100 g jackfruit 94 kalóriát tartalmaz.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bővülő kínálat

eteltcsakokosan

Mennyire egészségtelenek az odaégett ételek?

eteltcsakokosan

Libamáj vs. Kacsamáj

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató