Ételtcsakokosan

Kézmosás mindenek előtt…

2014. november 26.
wash-1-624x300-400x192

Már totyogós korban érdemes a gyerekeket megtanítani a helyes kézmosás szabályaira. Mindent összegyűjtöttünk, amit a kézmosásról tudni kell.

Mikor kell kezet mosni?

A gyerekek (és természetesen a felnőttek is) mossák meg a kezüket:

  • mosdóhasználat után,
  • ételkészítés előtt,
  • étkezés előtt és után,
  • iskolából, óvodából vagy játszótérről hazaérve,
  • állatok simogatása, gondozása és velük való játék után,
  • köhögés és tüsszentés után,
  • környezetünkben beteg személy él,
  • bármikor amikor piszkos lesz.

wash-1-624x300-400x192

Miért mossunk kezet?

Az emberi és állati szervezetben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatóak. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, konyhai felületekre is és akár meg is betegíthetnek bennünket. Néhány mikroba akár több mint három órán keresztül életben maradhat kezünkön, főleg az ideális táptalajt nyújtó körömágyban és a tenyér redőiben halmozódhatnak fel. Ezen idő alatt kézmosás nélkül mindenen elszaporodhatnak, amihez csak hozzáérünk, beleértve az élelmiszereket, ételeket is. Az élelmiszerre kerülve a mikrobák gyorsan elszaporodnak, majd a szervezetbe jutva megbetegedést, ételmérgezést okozhatnak.

Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben (pl. hús-, baromfi-, tojás-, halételek, darált húsból készült, elsősorban nyers alapanyagokat tartalmazó ételek) levő, szemmel nem látható, apró baktériumok, vírusok, egysejtűek (együttes néven ezeket mikroorganizmusoknak, mikrobáknak is nevezzük), mikroméretű gombák, férgek, illetve méreganyagok okoznak. A méreganyagok eredhetnek mérgező gombából, vegyi szennyeződésből, valamint mikrobák is termelhetik.

Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertőzésről, ha mérgező anyag, élelmiszer-mérgezésről beszélünk. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Ezek általában az étel elfogyasztását követő fél óra-két napon belül jelentkeznek. Egyes esetekben azonban egy hét, vagy még több idő is eltelhet a tünetek megjelenéséig.

A legtöbb ételmérgezés otthon történik, saját magunk okozzuk az alapvető tisztasági szabályok be nem tartásával. Egyik leggyakoribb hiba a kézmosás hiánya.

Fontos, hogy kezünk minden részét alaposan megmossuk naponta többször.

Hogyan mossunk kezet?

Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelyk-ujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk. Csak sima vízzel történő kézmosás nem elegendő, hisz így a kéz felületéről nem távolíthatóak el sem a kórokozók, sem egyéb szennyeződések. Kézmosás során fontos a meleg víz és szappan használata.

Ezek könnyebbé teszik a szerves szennyeződések eltávolítását. Kézmosás után papír kéztörlővel, sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textil kéztörlővel. Utóbbin, ha állandóan nedves marad, a mikrobák képesek elszaporodni és a tiszta kéz megtörlésekor ezek a mikrobák rákerülnek a kézre.

A kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja a kéz felületéről. Ezzel szemben az elektromos kézszárítók akár 250%-kal is növelhetik a baktériumok elterjedését, mivel ideális körülmény a meleg, nyirkos környezet. Minél szárazabbra töröljük kezünk, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben.

Kihagyott és megmosott területek

kez_abra-400x320

Tipp: Jó alkalom kézmosáskor gyakorolni az énekeket, mondókákat. Például két “Boldog Szülinapot” ének alatt elég sokáig és alaposan lehet megmosni a kis mancsokat, így ösztönössé válik a gyerek számára a kézmosás.

Forrás: Légy okos, kezet moss! – NÉBIH kiadvány

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

A grillsütő tisztítása

eteltcsakokosan

Kérdezz-felelek covid vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató