Télen gyakoriak a megfázások, felső-légúti fertőzések és influenza, ilyenkor gyakran köhögünk, tüsszentünk és fújjuk az orrunkat. Örök és élelmiszer-biztonsági szempontból is fontos tanács, hogy mindig mossunk kezet!
Ne szennyezzük össze a kilincseket, konyhai eszközöket és felületeket, edényeket, evőeszközt és étkészletet, élelmiszereket, ezáltal ne fertőzzünk meg másokat.
Mind egészségünk, mind élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hogy gyakran mossunk kezet.
A legfontosabb alkalmak:
- evés, étkezés előtt
- ételkészítés előtt, közben és után
- sebek kezelése előtt és után
- beteg emberrel való érintkezés, ápolás, ellátása előtt és után
- pelenkázás előtt és után
- miután nyers tojással vagy hússal érintkeztünk (pl. vásárlás után)
- orrfújás, köhögés, tüsszentés után
- miután állatot simogattunk, sétáltattunk, kutyapiszok begyűjtését követően
- szemét, szemetes érintése illetve kuka használata után
- mosdó használata előtt és után
További részletek és érdekességek a kézmosásról és a betegen főzésről.