Ételtcsakokosan

Higiénia a piacokon

2019. június 27.

Egyre többen részesítjük előnyben a vásárcsarnokokban, piacokon kapható, közvetlenül a termelők által árusított zöldségeket, gyümölcsöket, szemben a boltokban kínált, esetleg szebb, de kevésbé ízes portékával.

Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályoknak azonban a piacon is ugyanúgy meg kell felelni, mit bárhol máshol, ahol élelmiszert értékesítenek!
Az árusoknak megfelelő személyi higiéniát kell fenntartani, tiszta ruhát, esetleg kötényt vagy köpenyt viselni, rendezett hajviselettel megjelenni. Az élelmiszerhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni. A kézmosás mellett olyan korszerű eszközök is használhatók, mint például a késztisztító kendő vagy gél. Konyharuha helyett javasolt papírtörlőt használni.
Az élelmiszerek kihelyezésére sima, mosható felületeket – például tálcát – kell biztosítani, és a termékeket folyamatosan védeni a portól illetve a cseppfertőzés veszélyétől. Fedett árusító pultok hiányában az eladásra kínált élelmiszereket kell lefedni. A hűtést igénylő termékeket az árusítás egész ideje alatt hűtve kell tartani, hűtőpult hiányában akár hűtődobozzal is biztosítható a hűtésük.
Az értékesítéshez használt eszközöket – vágódeszka, kés – szennyeződés esetén el kell mosni, vagy víz hiányában póteszközről kell gondoskodni. Ha például egy kés leesik a földre, és nincs lehetőség alaposan elmosni, másikat kell elővenni. Az élelmiszereket tiszta csomagolóanyagba kell becsomagolni.
A kóstoltatáshoz eldobható kanalat, villát, fogpiszkálót kell biztosítani, és szemetest kell kihelyezni a használt eszközök gyűjtésére.
A piacon a vevőktől is elvárható, hogy ne szennyezzék az élelmiszereket, ne fogdossák össze feleslegesen a kitett portékát, és ugyanakkor bátran követeljék meg az árusoktól, hogy fogóeszközt, eldobható kesztyűt használjanak, és ügyeljenek a pénz kezelésekor a kezük tisztaságának megóvására. Egy zacskó kesztyűként történő használatával is higiénikussá válhat az élelmiszerek kezelése.
Fentiek alapján az élelmiszerlánc minden szereplőjére nézve kötelező az élelmiszerek bármilyen szennyeződéstől való folyamatos védelmének biztosítása, és a személyi higiénia magas szintű fenntartása.
Amennyiben az élelmiszer-biztonságot érintő hiányosságot, szabálytalanságot tapasztal, tegyen bejelentést annak érdekében, hogy a hatóság megtehesse a szükséges lépéseket.
A NÉBIH több csatornán is fogadja a fogyasztóktól érkező bejelentéseket. Bejelentés tehető a NÉBIH ügyfélszolgálatára (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) vagy az ingyenesen hívható zöld számra a 06-80/2-63244 (06-80/a nebih) számon. A Zöld szám a nap 24 órájában hívható, munkaidőn kívül üzenetrögzítő rögzíti a hívásokat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kirándulj okosan!

eteltcsakokosan

Reneszánszát éli a birsalma

eteltcsakokosan

Hogyan kell megfelelően felengedni a fagyasztott élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató