Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – élelmiszerbiztonság a szabadban

2016. július 11.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image5

Jó dolog a piknikezés, kimozdulunk otthonról, együtt van a család, de figyeljünk az élelmiszerbiztonságra. Olyan élelmiszereket és ételeket vigyünk, amik nem romlanak gyorsan (például szalámis vagy kolbászos szendvics, nyers zöldség és gyümölcs, illetve ezekből készült saláta). Kerüljük a majonézes, tojásos ételeket, valamint a tejtermékeket. Annyi ételt vigyünk, amennyit valóban elfogyasztunk.

Étkezés a szabadban

Ügyeljünk itt is a tisztaságra, tiszta terítővel vagy pokróccal terítsük le az étkezés helyszínét. Kezünk legyen tiszta, praktikus tisztítókendőt vagy fertőtlenítő gélt vinni, ha nincs kézmosási lehetőség. Tisztán csomagoljuk el a tányérokat, poharakat, legyen bőségesen szalvéta is a kosárban.

Tárolás a szabadban

Minél hamarabb fogyasszuk el a becsomagolt ételt és italt, a gyümölcsöket, zöldségeket hagyhatjuk későbbre.

Árnyékos helyen tartsuk a piknikkosarat, vagy hűtőtáskát, hogy ne melegedjenek fel a benne tárolt élelmiszerek.

Mindig zárjuk vissza a hűtőtáskát, ne nyitogassuk feleslegesen. Több okból is tegyünk így, ha zárva tartjuk a tárolót elkerülhetjük, hogy rovarok másszák meg az ételt, elkerülhetjük az egyéb szennyeződéseket, illetve az élelmiszerek korai felmelegedését is.

Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • étel a földön, illetve a pokrócon van
  • rovarok lepik el az almát
  • a nyitott kosárra süt a nap
  • koszos kézzel esznek, etetnek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Miért kell kezet mosni?

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató