Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – a hűtőszekrény

2016. február 15.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

A hűtőszekrény élelmiszerbiztonsági szempontból helyes berendezése és a tárolási szabályok a legkedveltebb témák között vannak az Ételt csak okosan honlapján illetve a NÉBIH felületein. Így nem maradhatott ki a játékból sem.

image6

Tisztaság

  • Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva. A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtő-szekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
  • A hűtőlégtér hőmérséklete 0- +5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
  • Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
  • Tipp: Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben(a forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
  • A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!

Rend és csomagolás

  • Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
  • A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
  • A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
  • Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.

Hűtő szintjei

  • Felső polcon a készételek
  • Középső polcon sajtok, felvágottak külön-külön becsomagolva
  • Alsó polc nyers hús, hal, tojások dobozban
  • Fiók zöldségek, esetleg tojás dobozban
  • Ajtó vaj, tej, salátaöntetek, szószok, gyümölcslevek

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

Szinte minden 🙂

  • nyers egész pulyka, csomagolás nélkül, leve szennyezi a többi élelmiszert
  • sajt csomagolás nélkül a hűtőben
  • lábos fedő nélkül, merőkanállal
  • hal nincs becsomagolva, szennyezi a többi élelmiszert, rácsöpög a virslire
  • virsli nincs becsomagolva
  • zöldségek a felső polcon találhatóak, miközben az alsó polcon a helyük

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

eteltcsakokosan

Kuszkusz saláta

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató