Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.
A hűtőszekrény élelmiszerbiztonsági szempontból helyes berendezése és a tárolási szabályok a legkedveltebb témák között vannak az Ételt csak okosan honlapján illetve a NÉBIH felületein. Így nem maradhatott ki a játékból sem.
Tisztaság
- Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva. A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtő-szekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
- A hűtőlégtér hőmérséklete 0- +5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
- Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
- Tipp: Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben(a forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
- A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
- Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!
Rend és csomagolás
- Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
- A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
- A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
- Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.
Hűtő szintjei
- Felső polcon a készételek
- Középső polcon sajtok, felvágottak külön-külön becsomagolva
- Alsó polc nyers hús, hal, tojások dobozban
- Fiók zöldségek, esetleg tojás dobozban
- Ajtó vaj, tej, salátaöntetek, szószok, gyümölcslevek
Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:
Szinte minden 🙂
- nyers egész pulyka, csomagolás nélkül, leve szennyezi a többi élelmiszert
- sajt csomagolás nélkül a hűtőben
- lábos fedő nélkül, merőkanállal
- hal nincs becsomagolva, szennyezi a többi élelmiszert, rácsöpög a virslire
- virsli nincs becsomagolva
- zöldségek a felső polcon találhatóak, miközben az alsó polcon a helyük