Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – a boltban

2016. július 11.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image1

Tisztaság

A kis boltokban, élelmiszerüzletekben és a piacon is figyeljünk oda a környezet tisztaságára. Ha az alkalmazottak nem figyelnek az alapvető higiéniára, akkor el lehet képzelni milyen állapot lehet például a raktárban. Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg eszköz (villa, csipesz, adagolókanál, stb.) használata nélkül, piszkos kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet. Ne vásároljunk alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről, még zöldséget, gyümölcsöt, édességet se.

Mi magunk is ügyeljünk a tisztaságra az üzletekben: ne szemeteljünk, pékárut sohase kézzel, hanem a kihelyezett csipesszel vagy zacskóval fogjuk meg, ne tegyük a gyerekeket a kosár áruknak szánt részébe, csakis az erre kialakított ülőkébe.

Friss áru

A megvásárolandó élelmiszerekkel (zöldség, gyümölcs húsok) szemben jogos elvárás, hogy frissek legyenek. A gyakorlott vásárló a húsok, halak frissességét meg tudja ítélni azok színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem friss, szaga, színe eltér a megszokottól, ne vegyük meg azt. Nyugodtan ellenőrizze az eladó által becsomagolt terméket is, még a helyszínen. Zöldség-gyümölcs vásárlásakor szemrevételezéssel könnyen megállapíthatjuk a termék frissességét. Az esetleges növényvédőszer-maradékokat a hatóság ellenőrzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni.

Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő

Gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat!

Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi).

Nagyon fontos tudni, hogy tilos a lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani.

Merjünk szólni!

Csak megbízható helyről vásároljon, őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát, számlát, bizonylatot, mivel csak így van lehetősége az esetleges későbbi reklamációra, intézkedésre. Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, mely hatósági intézkedést igényel, kérjük jelezze azt a NÉBIH ingyenes zöld számán!

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • lejárt minőségmegőrzési idejű konzerveket árusítanak
  • romlott és szennyezett zöldségeket árusítanak
  • gyermek a kosárban
  • piszkos padló és pult

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A lencse és a szerencse

eteltcsakokosan

Krumpli – melyik mire jó?

eteltcsakokosan

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató