Ételtcsakokosan

Hogyan csomagoljunk az útra?

2016. július 14.

Vége a tanévnek, itt a vakáció – indul a család nyaralni. Amikor hosszabb útra kelünk az autóval, elemózsiát is viszünk magunkkal, de nem mindegy hogyan tároljuk!

Az útra frissen készült szendvicseket, darabolt gyümölcsöt és zöldséget, rágcsálnivalókat, sülteket, péksüteményeket érdemes vinni. Legyen bőven jégakku nálunk! Ha szükséges, szerezzünk be még pár darabot, vagy fagyasszunk le palackokban vizet.

Indulás!

Miután a csomagokat elrendeztük az autóban, és már készen állunk az utazásra, csak akkor vegyük ki a hűtőből az ott tárolt élelmiszereket, és egyenesen tegyük a hűtőládába. Rendszerezve helyezzük el a külön-külön becsomagolt ételeket. Alulra kerüljön a jégakkuk fele, majd a dobozos ételek és olyan élelmiszerek, amelyek bírják a terhelést (pl. alma, becsomagolt húsok); a tetejére kerüljenek a puhább dolgok (pl. szendvicsek, tejtermékek), és oldalra az üdítők, hogy könnyen ki tudjuk venni. Végül a tetejére tegyük (óvatosan) a maradék jégakkukat. Mivel a hideg lefelé terjed, így biztosan minden irányból hideggel érintkeznek az ételek.

Tipp: Egy teli hűtőláda jobban tartja a hideget, mint egy félig megtöltött, így mindig a megfelelő méretű hűtőtáskát vagy -ládát válasszuk a magunkkal vitt élelmiszerekhez.

pexels-photo

Étkezés és tisztaság

Ne vezetés és utazás közben együnk! Szennyeződhet az autó belseje, ami későbbi fertőzésekhez vezethet. Annyi pihenő mindenkinek kell, hogy megálljunk és nyugodtan fogyasszuk el az útravalót! Utazás közben nem minden esetben van lehetőség kézmosásra, ezért evés előtt és után használjunk tisztítókendőt!

 

Tartós élelmiszerek

Ha takarékossági okokból nagyobb mennyiségű élelmiszert viszünk magunkkal, és a nyaralás helyén kívánjuk elfogyasztani, akkor alaposan válogassuk meg, mit viszünk. Szalámit és kolbászt semmiképp se szállítsunk hűtés nélkül! Konzerveket, kompótokat, üveges élelmiszereket, száraztésztát, zacskós rizst, kávét, lisztet, cukrot, darát bátran csomagolhatunk. Zöldségek és gyümölcsök, kenyérfélék is könnyen szállíthatóak.

A fagyasztott élelmiszerekkel – legyen az készétel vagy nyers alapanyag – óvatosan bánjunk! Ha 8-12 órás útra indulunk, a hűtőláda nem képes megfelelő hőmérsékleten tartani a tartalmát, és felolvadnak az élelmiszerek. Visszafagyasztani pedig nem biztonságos!

A hűtőtáskát inkább az utastérben tartsuk, mert a hőmérséklet itt általában alacsonyabb, főleg, ha a klíma is be van kapcsolva. Mindig figyeljünk rá, hogy ne tűző napon parkoljunk, ne melegítse a nap hűtőládánkat a kelleténél jobban.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Virágzó teák

eteltcsakokosan

Malacfül és malacfarok

eteltcsakokosan

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató