Magyarországon, Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein elterjedt étel. Az autentikus kenyérlángoshoz szükség lenne egy kemencére, de sütőben is finom ételt készíthetünk, egy trükkje van, hogy 5 perc erejéig elő kell sütni és csak azt követően tehetjük rá a tejfölt, hagymát, szalonnát és sajtot.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt (Bl 55)
- 30 g friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 ek só
- ½ l víz
Feltét:
- 25dkg főtt húsos császárszalonna
- 2 db közepes lilahagyma
- 30 dkg sajt (trapista vagy pannónia ízlés szerint)
- 450 ml tejföl
Elkészítése
Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk a keverőtálba és a sóval elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz (3,5 dl) hozzáadásával géppel, vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük (ez az adag két tepsire való), majd 220 °C előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk és 20-25 percig (amíg megpirul a sajt) készre sütjük.
Élelmiszer-bizotnsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- Figyeljünk a tejföl és a sajt fogyaszthatósági idejére.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
Kép forrása: http://babette-babettefz.blogspot.hu/