Ételtcsakokosan

Kenyérlángos (langallo, pompos)

2016. augusztus 15.

Magyarországon, Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein elterjedt étel. Az autentikus kenyérlángoshoz szükség lenne egy kemencére, de sütőben is finom ételt készíthetünk, egy trükkje van, hogy 5 perc erejéig elő kell sütni és csak azt követően tehetjük rá a tejfölt, hagymát, szalonnát és sajtot.
kemencés sütés 080
Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt (Bl 55)
  • 30 g friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 1 ek só
  • ½ l víz

Feltét:

  • 25dkg főtt húsos császárszalonna
  • 2 db közepes lilahagyma
  • 30 dkg sajt (trapista vagy pannónia ízlés szerint)
  • 450 ml tejföl

Elkészítése
Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk a keverőtálba és a sóval elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz (3,5 dl) hozzáadásával géppel, vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük (ez az adag két tepsire való), majd 220 °C előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk és 20-25 percig (amíg megpirul a sajt) készre sütjük.
Élelmiszer-bizotnsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tejföl és a sajt fogyaszthatósági idejére.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

Kép forrása: http://babette-babettefz.blogspot.hu/
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Terítéken a vörös káposzta

szucseva

Mi van egy tál ételben? – Interjú Bernáth Józseffel

eteltcsakokosan

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató