Ételtcsakokosan

Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?

2020. március 24.

Bármekkora háztartást viszünk, a fagyasztószekrény vagy a mélyhűtő használata megkönnyíti életünket. A fagyasztás nagyszerű és kényelmes módja annak, hogy az élelmiszereink eltarthatósági idejét megnöveljük.

Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk elfogyasztani a mélyhűtött termékeket, érdemes több dologra is odafigyelnünk, akár boltban vásároljuk meg, akár otthon, saját magunk fagyasztjuk le őket.
Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?
A fagyasztott termékek biztonságosak. Hosszabb tárolási idő során a minőségi jellemzők  szenvedhetnek károsodást. Fagyasztás során az élelmiszer romlását okozó és kórokozó mikrobák növekedése leáll. A felengedés során  ezek a mikrobák újra aktívak lesznek, így a kiolvadt termékeket ugyanúgy kell kezelni, mint más egyéb romlandó élelmiszert.
Mire figyeljünk vásárláskor?

  • A mélyhűtött termékek csomagolását alaposan figyeljük meg! Ha belül zúzmarás, vagy a termék egy tömbbé fagyott össze benne, inkább ne vegyük meg! Ez kiolvadásra és újrafagyásra utalhat.
  • Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!
  • Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, –18ºC-on tárolják!
  • Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) ne szennyezhessék egymást. A fagyasztott élelmiszerek hazaszállításához készüljünk hűtőtáskával is, főleg a nyári hőség idején!

Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőségmegőrzési idejére illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére!
Aggódnom kell, ha bebarnult  a fagyasztott termék?
Egyes mélyhűtött termékeknél színváltozást figyelhetünk meg (például húsoknál, csontoknál). A különböző élénkpiros színű húsok színe besötétülhet, bebarnulhat. Ennek oka az oxigénhiány, fagyási sérülés vagy a túl hosszú tárolási idő lehet. Zöldségek, gyümölcsök és főtt készételek esetében a szín megfakulhat. amelyet okozhat a túl hosszú idejű tárolás, esetleg a csomagolás sérülése. A sérült csomagolású terméket inkább dobjuk ki! Ha más egyéb, aggodalomra okot adó elváltozást nem fedezünk fel a terméken, akkor a színváltozás csak a minőségbeli eltérést jelzi.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Támpont a tudatossághoz – interjú dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal

eteltcsakokosan

Egészséges nassolnivaló

eteltcsakokosan

Hogy lehet küldeni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató