Bármekkora háztartást viszünk, a fagyasztószekrény vagy a mélyhűtő használata megkönnyíti életünket. A fagyasztás nagyszerű és kényelmes módja annak, hogy az élelmiszereink eltarthatósági idejét megnöveljük.
Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk elfogyasztani a mélyhűtött termékeket, érdemes több dologra is odafigyelnünk, akár boltban vásároljuk meg, akár otthon, saját magunk fagyasztjuk le őket.
Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?
A fagyasztott termékek biztonságosak. Hosszabb tárolási idő során a minőségi jellemzők szenvedhetnek károsodást. Fagyasztás során az élelmiszer romlását okozó és kórokozó mikrobák növekedése leáll. A felengedés során ezek a mikrobák újra aktívak lesznek, így a kiolvadt termékeket ugyanúgy kell kezelni, mint más egyéb romlandó élelmiszert.
Mire figyeljünk vásárláskor?
- A mélyhűtött termékek csomagolását alaposan figyeljük meg! Ha belül zúzmarás, vagy a termék egy tömbbé fagyott össze benne, inkább ne vegyük meg! Ez kiolvadásra és újrafagyásra utalhat.
- Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!
- Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, –18ºC-on tárolják!
- Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) ne szennyezhessék egymást. A fagyasztott élelmiszerek hazaszállításához készüljünk hűtőtáskával is, főleg a nyári hőség idején!
Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőségmegőrzési idejére illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére!
Aggódnom kell, ha bebarnult a fagyasztott termék?
Egyes mélyhűtött termékeknél színváltozást figyelhetünk meg (például húsoknál, csontoknál). A különböző élénkpiros színű húsok színe besötétülhet, bebarnulhat. Ennek oka az oxigénhiány, fagyási sérülés vagy a túl hosszú tárolási idő lehet. Zöldségek, gyümölcsök és főtt készételek esetében a szín megfakulhat. amelyet okozhat a túl hosszú idejű tárolás, esetleg a csomagolás sérülése. A sérült csomagolású terméket inkább dobjuk ki! Ha más egyéb, aggodalomra okot adó elváltozást nem fedezünk fel a terméken, akkor a színváltozás csak a minőségbeli eltérést jelzi.